02 - 2334418

Hormonikierukan mahdollisuudet

Suomessa kehitetty hormonikierukka yhdistää ehkäisypillerin ja kuparikierukan hyödyt. Se on pitkävaikutteinen, hedelmällisyyden säilyttävä ja hyvin siedetty ehkäisymenetelmä. Käyttäjä voi valita kolmen erikokoisen hormonikierukan välillä. Niistä päivittäin vapautuva keltarauhashormonijohdannainen (progestiini) on levonorgestreeli, jota on käytetty pisimpään myös ehkäisytableteissa. Hormonikierukat ovat samanhintaisia.

Pienemmät ja alkuun hieman vähemmän hormonia vapauttavat kierukat on hyväksytty kolmeksi (Jaydess) ja viideksi (Kyleena) vuodeksi käyttöön. Ne eivät ole hoidollisia kierukoita, joten niistä ei voi saada Kela-korvausta. Pisimpään markkinoilla ollut ja alkuperäinen kierukka Mirena sisältää enemmän hormonia kuin nämä kaksi pienempää. Vaikka Mirena on virallisesti hyväksytty vain viiden vuoden käyttöön, se on useissa kliinisissä tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi seitsemän vuoden ajan, ja sitä on menestyksekkäästi käytetty yli 40-vuotiailla naisilla jopa yli 10 vuotta. Kokeneelta kierukan asentajalta isommankin kierukan asennus onnistuu yhdeksälle kymmenestä ei-synnyttäneestä naisesta. Toisaalta, kierukan voi aina poistaa, jos haluaa hankkia lapsia. Sen takia pitkävaikutteisemmat kierukkavaihtoehdot saattavat olla nuorellekin naiselle hyvä ratkaisu.

Vaikka hormonikierukan kertaluonteiset kustannukset ovat alussa ehkäisypillereiden aloitusta korkeammat, pitkäaikaiskäytössä hormonikierukka tulee edullisemmaksi. Ongelmaton hormonikierukkaehkäisy ei edellytä vuosittaisia lääkärissä käyntejä. Usein hormonikierukan käytön alkuun liittyy epäsäännöllistä ja niukkaa vuotelua. Vuodon määrä kuitenkin vähenee jo alusta pitäen. Jopa viidenneksellä käyttäjistä vuoto jää kokonaan pois. Näistä tulee merkittäviä säästöjä myös kuukautishygienian osalta. Kun kierukka aikanaan poistetaan, vuodot palautuvat asennusta edeltäneiden kaltaisiksi.

Vuotojen niukkenemisen lisäksi hormonikierukalla on useita muita terveyshyötyjä. Sen käyttö vähentää kuukautiskipuja, helpottaen myös endometrioosiin liittyviä oireita. Pitkäaikaisvaikutuksena sen käyttö antaa suojaa kohdun limakalvon ja munasarjojen syöpää vastaan. Rintasyövän kohdalla tutkimustulokset eivät ole yksiselitteisiä. 

Mirenan hoidollinen käyttö 

Vaikka hormonikierukan käyttäjän munasarjojen hormonitoiminta jatkuu lähes normaalina, kierukasta vapautuva progestiini estää hormonivaikutuksen kohdun limakalvolle ja pysäyttää käytön ajaksi sen kasvun. Tähän perustuu hormonikierukan hoidollinen käyttö. Tällöin se voi olla Kela-korvattavaa. Hormonikierukalla voidaan menestyksellisesti hoitaa runsaita ja/tai kivuliaita kuukautisia. Kierukan käyttö onkin vähentänyt kohdunpoistojen tarvetta. Hormonikierukkaa voidaan käyttää myös hormonikorvaushoidon osana, jos siihen tulee tarvetta vaihdevuosien oireiden takia