Kirjoittaja: Linda Bergström, Embryologi
Laboratoriossa odottavat valmiina lämmitetyt putket, solumaljat, lämpölevyt ja pipetit. Kätilö ja lääkäri ohjeistavat potilaan toimenpidepöydälle. On munasolukeräyksen aika. Potilas on muutaman viikon ajan saanut hormoneja, jotka stimuloivat munasarjoja tuottamaan useamman munasolun ja nyt munasolut kerätään talteen hedelmöitystä varten. Munarakkulaneste valuu putkiin ja embryologi tutkii sisällön mikroskoopilla. Kun munasolu löydetään munarakkulanesteestä, se otetaan talteen ja laitetaan erityisessä viljelymaljassa lämpökaappiin odottamaan hedelmöitystä.
Kun kaikki munasolut on löydetty ja ne ovat lämpökaapissa hyvässä turvassa, on siittiöiden vuoro. Hedelmöitykseen käytettävät siittiöt voivat olla joko puolison siittiöitä tai luovutettuja. Siemennesteestä analysoidaan tiheys, määrä ja liikkuvuus ja parhaat siittiöt erotellaan ja valmistetaan hedelmöitystä varten niin sanotusti pesemällä siemenneste laboratoriossa. Siittiöiden määrän mukaan, voidaan hedelmöitysmenetelmäksi valita joko perinteinen koeputkihedelmöitys (eng. In vitro fertilization, IVF), tai mikroinjektio (eng. intracytoplasmic sperm injection, ICSI). Koeputkihedelmöitys valitaan, kun siittiöitä on riittävästi, niin että voidaan lisätä noin 100 000 liikkuvaa siittiötä/munasolumalja. Muissa tapauksissa tehdään ICSI, jolloin jokaisen munasolun sisään viedään yksi siittiö hyvin ohuella ja pienellä pipetillä.
Seuraavana aamuna tarkistetaan, onko hedelmöitys onnistunut. Tämä tehdään tutkimalla alkioita mikroskoopilla ja jos todettavissa on kaksi tumaa (yksi munasolusta ja yksi siittiöstä) on normaali hedelmöittyminen tapahtunut. Tumat nähdään noin 16-18 tuntia siittiöiden lisäämisen jälkeen. Seuraavien päivien aikana alkiot saavat rauhassa jakaantua ja kehittyä lämpökaapissa. Embryologi seuraa solujen jakaantumisvaiheita ja huomio mahdolliset poikkeamat. Alkiot saavat jakaantua lämpökaapissa enintään kuuden päivän ajan ja alkio, jolla on parhaat mahdollisuudet johtaa raskauteen, valitaan siirtoon.
Tavallisin siirtoajankohta on 3-5 päivää munasolujen keräyksen jälkeen. Muut alkiot voidaan pakastaa mahdollista myöhempää käyttöä varten, mikäli ne ovat laadultaan pakastuskelpoisia. Potilas saa taas asettua toimenpidepöydälle. Lääkäri tarkistaa ensin ultraäänen avulla, että alkionsiirtokatetri saadaan vietyä oikeaan paikkaan kohdunlimakalvolle ja vihreän valon saatuaan embryologi hakee alkion lämpökaapista ja vetää alkion ruiskulla siirtokatetriin. Embryologi ojentaa siirtokatetrin lääkärille, joka vie alkion kohtuun. Seuraavaksi toivotaan, että alkio kiinnittyy kohtuun ja raskaus alkaa. Raskaustestin voi tehdä noin kahden viikon kuluttua. Parhaimmissa tapauksissa hoitotulos saadaan syliin yhdeksän kuukauden kuluttua, jolloin alkaa taas kokonaan uusi elämä!
Lapsettomuushoitoja on monia eri vaihtoehtoja, yllä oleva esimerkki on tyypillinen tapa, miten voidaan auttaa raskauden alkamista lapsettomuusklinikalla. On tärkeää tiedostaa, että hoitomenetelmiä on ja apua on saatavilla!
Mikä parhaiten sopisi sinulle/teille ? Ota selvää ja soita 02 233 4418. Saat yksilöllistä palvelua Aura Klinikan kokeneilta asiantuntijoilta.