02 - 2334418

Mikä ihmeen PCOS ?

Kirjoittaja: Antti Perheentupa, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Miksi iho rasvoittuu ja naama kukkii finnejä? Mistä naisen  ylimääräisen karvan kasvu johtuu? Miksi kuukautisvuoto tulee vain satunnaisesti 2-3 kuukauden välein tai raskaus ei tahdo käynnistyä. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS voi oireilla monella eri tavalla. Huolellisten tutkimusten avulla suljetaan pois merkittävät sairaudet ja valitaan kullekin sopivin hoito huomioiden yksilöllinen oireilu ja toiveet..

PCOS:n yleisyys ja oireet

PCOS on hedelmällisessä iässä olevien naisten tavallisin hormonihäiriö, joka todetaan 5-15%:lla naisista. Oireisto voi vaihdella; toisilla suurin ongelma on karvan liikakasvu, kun toisella ongelmana voi olla alentunut hedelmällisyys. Tyypillinen oire on pitkä epäsäännöllinen tai kokonaan puuttuva kuukautiskierto. Osalla ongelmat alkavat heti murrosiässä, jolloin kuukautiskierto puuttuu tai on kovin epäsäännöllinen heti alusta alkaen. Toisaalta oireet voivat alkaa huomattavasti myöhemmin tavallisimmin painon nousun seurauksena. PCOS:n perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Kyseessä ei ole sairaus vaan oireista koostuva tila,  johon liittyy ainakin osalla myös merkittäviä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Hormoniasioihin perehtynyt gynekologi pystyy hormonihoitojen avulla helpottamaan mm. karvankasvua ja parantamaan hedelmällisyyttä. Riskitekijöiden kannalta oikeat elämäntavat, riittävä liikunta ja painonhallinta ovat tärkeässä roolissa.

PCOS:n hoito ja ennuste

Ultraäänitutkimuksessa monirakkulaiselta näyttävä munasarja ei yksin tarkoita oireyhtymää, vaan nuorilla naisilla tuollainen löydös on tavallinen eikä siitä tarvitse huolestua. Aivolisäkkeen ja kilpirauhasen toiminnanhäiriöt poissuljetaan verikokeesta tehtävien hormonimääritysten avulla. PCOS:n oireiden kannalta hyvän hoitomuodon valinta ja elämäntapojen tarkistus kannattaa. Elämätapamuutosten rinnalla hormonihoidot (yhdistelmäehkäisy ja keltarauhashormonihoidot) ja lapsettomuusongelmien kohdalla munarakkulan kypsytyshoidot  ovat hoitomuodoista tavallisimpia. Oikeiden elämäntapavalintojen avulla PCOS-oireilu saattaa jäädä lähes kokonaan pois, ja pitkäaikaisriskitkin voi minimoida.

Tunnistatko itsesi oireista?

Varaa aika gynekologille täältä.

Lue lisää artikkelin kirjoittajasta täältä.