02 - 2334418

Milloin kannattaa mennä urologille?

Urologi tutkii ja diagnosoi virtsa- ja sukupuolielinten sairauksia sekä tarjoaa hoitoa vaivoihin. Apua saa esimerkiksi miesten vaihdevuosiin sekä virtsaamis- ja erektiovaivoihin.

Ikääntymisen myötä ennen kaikkea eturauhaseen liittyvät vaivat ja sairaudet yleistyvät, ja monilla miehillä on eturauhasen liikakasvuun liittyviä oireita, esimerkiksi virtsaamisvaikeuksia. Vaikka vaivat ovat yleisiä, ne ovat monelle arkaluontoisia eikä niistä ole helppo puhua.

Aura Klinikan urologi Mikael Anttinen kannustaa miehiä hakeutumaan rohkeasti lääkärille.

– Jos esimerkiksi erektio- tai virtsaamisongelmat haittaavat elämää, kannattaa tulla käymään urologilla. Moni mies ajattelee, että nämä ovat normaaleja, ikääntymiseen liittyviä vaivoja, eikä niille voida tehdä mitään. Asia ei kuitenkaan ole niin, vaan on olemassa lääkkeitä ja hoitoja, joilla vaivoja voidaan hoitaa merkittävästi, sanoo Anttinen.

Anttinen muistuttaa myös, että oireiden vakavuutta on vaikea arvioida itse.

-Yli 50-vuotiaan miehen kannattaa käydä rutiinitarkastuksissa säännöllisesti, se on tärkeä terveysteko itselle. Erityisen tärkeää se on, jos lähisuvussa on todettu eturauhassyöpää. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja miehillä toiseksi yleisin kuolemaan johtava syöpä. Pääsääntöisesti kuitenkin eturauhassyövän luonnollinen taudinkulku on hidasta ja monilla miehillä eturauhassyöpä ei ehdi aiheuttaa vakavia seuraamuksia. On kuitenkin tärkeää, että mahdolliset löydökset tehdään ajoissa. Urologi pystyy luotettavasti arvioimaan, mitkä syöpätyypit tarvitsevat välitöntä hoitoa, ja mitä syöpätyyppejä voidaan rauhallisin mielin seurata.

Muita urologisia vaivoja/löydöksiä, jolloin urologille kannattaa ehdottomasti varata aika ovat virtsan näkyvä verisyys tai kiveksessä tuntuva kyhmy.

Urologia tutkii ja hoitaa sekä virtsaelinten (munuaiset, virtsajohtimet, virtsarakko, virtsaputki) että sukupuolielinten (siitin, kivespussi, kivekset, lisäkivekset, siemenjohdin, rakkularauhaset, eturauhanen) sairauksia ja toimintahäiriöitä sekä urologisia syöpäsairauksia, kuten eturauhassyöpä, kivessyöpä, peniksen syöpä, munuaissyöpä ja virtsateiden syöpä. Tutkimuksia ja hoitoja saa myös hyvänlaatuisiin sairauksiin, kuten virtsakivitautiin.