02 - 2334418

Munasarjojen monirakkulatauti – yleinen mutta huonosti tunnettu

Pitkiä kuukautiskiertoja, liiallista karvankasvua ja aknea? Taustalta voi löytyä PCOS eli munasarjojen monirakkulatauti. Kyseessä on yleisin hedelmällisessä iässä olevan vulvallisen hormonaalinen häiriö. Lue Aura Klinikan palstalta gynekologiemme Rauni Klamin ja Antti Perheentuvan tietoisku aiheesta.

Munasarjojen monirakkulatauti eli PCOS (polycystic ovary syndrome) on naisten tavallisin hormonihäiriö, joka koskettaa jopa 15:tä prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista.

PCOS:n oireet voivat vaihdella; toisilla suurin ongelma on karvan liikakasvu, kun toisella ongelmana voi olla alentunut hedelmällisyys. Tyypillinen oire on pitkä, epäsäännöllinen tai kokonaan puuttuva kuukautiskierto. Osalla ongelmat alkavat heti murrosiässä, jolloin kuukautiskierto puuttuu tai on kovin epäsäännöllinen heti alusta alkaen. Toisaalta oireet voivat alkaa huomattavasti myöhemmin tavallisimmin painonnousun seurauksena. PCOS:n perimmäinen syy on edelleen tuntematon. Kyseessä ei ole sairaus vaan oireista koostuva tila, johon liittyy ainakin osalla myös merkittäviä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

Hormoniasioihin perehtynyt gynekologi pystyy hormonihoitojen avulla helpottamaan muun muassa karvankasvua ja parantamaan hedelmällisyyttä. Riskitekijöiden kannalta oikeat elämäntavat, riittävä liikunta ja painonhallinta ovat hoidon kannalta tärkeässä roolissa.

Ultraäänitutkimuksessa monirakkulaiselta näyttävä munasarja ei yksin tarkoita oireyhtymää, vaan nuorilla naisilla löydös on tavallinen eikä siitä tarvitse huolestua. Aivolisäkkeen ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt poissuljetaan verikokeesta tehtävien hormonimääritysten avulla. 

PCOS:n oireiden kannalta hyvän hoitomuodon valinta ja elämäntapojen tarkistus kannattaa. Elämätapamuutosten rinnalla hormonihoidot, kuten yhdistelmäehkäisy ja keltarauhashormonihoidot, sekä lapsettomuusongelmien kohdalla munarakkulan kypsytyshoidot ovat hoitomuodoista tavallisimpia. 

Oikeiden elämäntapavalintojen avulla PCOS-oireilu saattaa jäädä lähes kokonaan pois, ja pitkäaikaisriskitkin voidaan minimoida.

Varaa aika gynekologille tutkimuksiin osoitteessa https://auraklinikka.fi/varaa-aika/ tai puhelimitse 02-2334418.