Kohdun myoomat ovat naisten yleisimpiä hyvänlaatuisia kasvaimia. Arviolta kahdelle kolmesta naisista kehittyy myooma 50 ikävuoteen mennessä.
Myoomat kasvavat naissukupuolihormonien yhteisvaikutuksesta ja hormonitoiminnan loputtua vaihdevuosien myötä myoomatkin yleensä alkavat pienentyä. Riskiä myoomien kehittymiseen lisää aikainen kuukautisten alkamisikä, synnyttämättömyys, ylipaino, perimä ja myös elintavoilla ajatellaan olevan vaikutusta myoomien syntyyn.
Suurin osa myoomista on täysin oireettomia, eivätkä ne näin vaadi hoitoa tai seurantaa. Toisaalta myoomien aiheuttamat oireet voivat heikentää naisen elämänlaatua monin eri tavoin. Yleisin myoomien aiheuttama oire on runsas, pitkä kuukautisvuoto, joka saattaa myös johtaa anemisoitumiseen. Muita yleisiä oireita ovat painon tunne, virtsa- ja suolioireet, kipu ja joskus myoomat saattavat myös hankaloittaa raskaaksi tulemista. Mikäli myoomista aiheutuvat oireet haittaavat normaalia elämää tai estävät esimerkiksi harrastukset kuukautisaikana, on aika miettiä, mitä myoomille ja oireille voisi tehdä.
Perinteisesti myoomien aiheuttamia oireita on hoidettu leikkaamalla. Yli 1/3 hyvänlaatuisen syyn vuoksi tehtävistä kohdunpoistoista tehdään myoomien vuoksi ja kohdunpoisto on edelleen usein hyvä ratkaisu myoomista aiheutuvien oireiden hoitoon. Leikkaus ei kuitenkaan ole ainoa hoitovaihtoehto, vaan myoomista aiheutuviin oireisiin on myös useita ei-kirurgisia hoitovaihtoehtoja.
Myoomia voidaan hoitaa lääkkeellisesti joko hoitamalla runsaita kuukautisvuotoja perinteisillä tähän tarkoitukseen käytettävillä hormonaalisilla valmisteilla (esim. hormonikierukalla) tai käyttämällä uudempaa myoomien hoitoon tarkoitettua keltarauhashormonin reseptoriin vaikuttavaa ulipristaaliasetaattia.
Kohtusuonten embolisaatioon radiologien suorittama toimenpide, jossa paikallispuudutuksessa nivusvaltimon kautta kohtuvaltimoihin ruiskutetaan pieniä verisuonen tukkivia partikkeleita, jotka johtavat myoomakudoksen hapenpuutteeseen ja näin tuhoutumiseen. Normaaliin kohtulihakseen embolisaatio ei vaikuta merkittävästi, mutta raskautta ei suositella enää embolisaation jälkeen. Embolisaatio on usein tehokas hoitokeino erityisesti, mikäli myoomat ovat kookkaita ja niistä aiheutuu paineoireita.
MRI-HIFU (magneettikuvausohjattu korkeataajuuksinen fokusoitu ultraääni) on moderni, täysin kajoamaton hoitomuoto, jossa vatsanpeitteiden läpi johdetaan myoomakudokseen tarkasti korkeataajuuksista ultraääntä, joka aikaansaa myooman lämpiämisen ja tuhoutumisen. MRI-HIFU –hoito on polikliininen toimenpide josta toipuu hyvin nopeasti; normaalielämään voi palata 1-2 päivän kuluttua hoidosta. MRI-HIFU on yleensä hyvä vaihtoehto naiselle, jolla on yksittäinen, keskikokoinen myooma ja siitä aiheutuvat runsaat kuukautiset.
Myoomiin on siis monia tehokkaita hoitovaihtoehtoja ja soveltuvimman hoitomuodon valintaan vaikuttavat myoomien koko, rakenne, sijainti, lukumäärä sekä naisen toiveet ja elämäntilanne. Keskeistä myoomien hoidossa onkin löytää oireisista myoomista kärsivälle naiselle juuri hänelle parhaiten sopiva hoitovaihtoehto.