02 - 2334418

Nuoren gynekologikäynti

Ensimmäisen gynekologikäynnin aiheena voi olla ehkäisyn tarve, kuukautiskipu, puuttuvat tai liian runsaat kuukautiset, iho-ongelmat tai vaikkapa huoli omasta kehityksestä suhteessa kavereihin.

Käynti voi usein jännittää tai nolottaa, mutta kiireetön ja nuoren tarpeet huomioon ottava vastaanotto auttaa pääsemään yli jännityksestä. Useinkaan sisätutkimus ei ole edes välttämätön ensimmäisellä käynnillä. Tavoitteena onkin, että käynnistä jää nuorelle hyvä mieli ja halu pitää itsestä hyvä huoli myös aikuisvuosina. Seuraava käynti tutulla lääkärillä on jo helpompi.

Kuukautiskipua vähätellään usein oireena. Jos tavanomaisista tulehduskipulääkkeistä ei ole riittävää apua kuukautiskipuihin tai kipujen takia joutuu jättämään koulupäiviä tai harrastuksia väliin, kannattaa kääntyä gynekologin puoleen. Runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset ovat myös tavallisia nuoruusiän vaivoja, joiden syy on yleensä toiminnallinen, eli iän myötä tasoittuva. Joskus tämä voi kuitenkin kestää vuosia, ja jos kotikonstit eivät auta, niin hyviä lääkkeellisiä apukeinoja on saatavilla.

Ehkäisyyn, seurusteluun ja seksiin liittyvät asiat mietityttävät useimpia nuoria. Gynekologin vastaanotolla mietitään nuorelle parhaiten sopiva ehkäisy sekä sen oikea käyttö. Omalta lääkäriltä uskaltaa kysyä ”onko tämä normaalia”, onpa kyse terveydestä, tunteista, kehoon liittyvistä huolista tai vaikkapa omien rajojen asettamisesta suhteessa toisiin. Myös rokoteasiat herättävät joskus keskustelua kotona, ja tietoa voi olla helpointa vastaanottaa ammattilaiselta.

Kuukautisten puuttuminen voi liittyä murrosiän perinnölliseen viivästymiseen, painon muutoksiin tai kovin runsaaseen urheiluun, mutta myös raskauden mahdollisuus on pidettävä mielessä. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16-vuotiaana, tai aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi, asiaa kannattaa selvitellä. Yleensä keskustelulla päästään jo ongelman jäljille, ja tutkimukset voidaan suunnitella yksilöllisesti.

Pääset Aura Klinikalla vastaanotolle jonottamatta ja omalla aikataulullasi. Voit ottaa mukaan poika- tai tyttöystävän, äidin, isän tai muun kaverin, jos yksin tuleminen jännittää. Kaikki vastaanotolla kertomasi on täysin luottamuksellista, eikä mahdollinen tutkiminen tee kipeää. 

Ole rohkea ja ota asiasi esille. Soita numeroon 02 233 4418 tai varaa aika tästä.