Jos kuukautishäiriöt ovat hankalia, erityisesti jos kierrot pitkittyvät ja/tai ilmenee ylimääräistä vuotoa, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Hoidot ovat usein tarpeen, jos ongelmana on lapsettomuus.
Nuoren naisen kuukautiskierron häiriön taustalla on usein munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS, polycystic ovary syndrome). Kierrot ovat epäsäännölliset – joskus vuodot jäävät pois useiksi kuukausiksi – ja vuodot voivat olla pitkittyneitä ja toisinaan runsaita. Liikakarvoitus on myös tavallista; miestyyppinen karvoitus lisääntyy erityisesti alavatsalla esiliinamaisesti, selässä, ylähuulessa sekä leuassa. Lisäksi voi esiintyä aknea. Oireet ilmaantuvat puberteetissa, jolloin useilla myös paino alkaa nousta. Tyypillistä on keskivartalolihavuus. Epäsäännölliset kuukautiskierrot ovat merkkinä puuttuvasta ovulaatiosta, jolloin ongelmaksi voi muodostua lapsettomuus. Ongelmia voi ilmaantua myös raskauden aikana. Alkuraskauden keskenmenot ovat tavallisia sekä raskausdiabeteksen ja verenpaineongelmien vaara on suurentunut.
Gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa todetaan monirakkulainen munasarjarakenne, pienet munarakkulat ovat helminauhamaisesti sijoittuneet munasarjan kuoren alle. Toisaalta n. 20 %:lla naisista todetaan tällainen rakenne ilman mitään gynekologisia oireita tai ongelmia. Oireyhtymään liittyy usein aineenvaihdunnallisia ongelmia, jotka muistuttavat ns. metabolista oireyhtymää. Verensokeri on koholla ja kudosten insuliiniherkkyys on heikentynyt, jolloin insuliinipitoisuus veressä suurenee ja rasva-aineenvaihdunta muuttuu. Usein verinäytteessä todetaan myös androgeenien (mieshormonien) pitoisuuden nousua.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää esiintyy 5 – 15 %:lla naisista. Perussyytä ei täysin tunneta, mutta geneettiset syyt ovat vahvasti taustalla. Häiriötä voi kuitenkin hoitaa; tärkein hoito on ylipainoisilla laihdutus. Jopa 5 – 10 %:n painonpudotus voi säännöllistää kiertoja ja mahdollistaa toivotun raskauden alkamisen. Ruokavalion lisäksi liikunta on hyvä hoitokeino; liikunta auttaa, vaikka paino ei selkeästi laskisikaan. Elintavoilla voi vaikuttaa myös myöhempiin sairausriskeihin, erityisesti aikuisiän diabetekseen ja verenpainetautiin.
Lääketieteellinen hoito valitaan naisen elämäntilanteen mukaan. Kuukautiskierron säännöllistämiseen ja raskauden ehkäisyyn voidaan käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä, mikäli näille ei ole vasta-aiheita. Vaihtoehtoisesti voidaan harkita hormonikierukkaa. Mikäli ehkäisyä ei tarvita, jaksottaisella progestiinilla (keltarauhashormonijohdannainen) vuodot tulevat säännöllisesti. Näin voidaan estää pitkittyneisiin kiertoihin liittyvä kohdun limakalvon liikakasvun vaara. Liikakarvoituksen hoitoon käytetään joskus antiandrogeenisia hormonilääkkeitä.
Lapsettomuusongelmissa käytetään hormonihoitoja, jotka tähtäävät munarakkulan kasvuun ja ovulaatioon. Insuliinin vaikutusta parantavista lääkkeistä, kuten metformiinista, voi olla osalle potilaista hyötyä.
Oireet ja ongelmat voivat vaihdella naisen hedelmällisen iän aikana. Vaikka kierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, ne usein säännöllistyvät noin 40 vuoden iässä. Erityisesti onnistuneiden lapsettomuushoitojen jälkeen on syytä huolehtia ehkäisystä, mikäli lapsiluku on täynnä.