02 - 2334418

Onko kukaan kotona? – mitä alkuraskauden ultraäänitutkimus voi kertoa?

Kun raskaustesti on positiivinen, raskaana oleva henkilö ei vielä tunne sikiön liikkeitä useaan viikkoon. Ensimmäinen neuvolan järjestämä seulontatutkimus tehdään noin 12 raskausviikolla. Alkuraskauden ultraäänellä voi varmistaa raskauden tilanteen jo tätä aikaisemmin. Lue synnytyslääkärimme Kaisa Holmbergin tietoisku liittyen alkuraskauden ultraäänitutkimukseen.

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään emättimen kautta lyhytkestoisena ultraäänitutkimuksena. Puikkomaisella emättimeen asetettavalla ultraäänianturilla päästään lähelle kohtua ja lantionpohjaa, jolloin näkyvyys on parempi kuin vatsanpeitteiden läpi tehtävässä ultraäänitutkimuksessa. Tutkimus ei tee kipeää.

Toimenpiteessä voidaan tarkistaa raskauden sijainti ja kesto sekä todeta sikiön sydämen syke. Näin voidaan poissulkea kohdunulkoinen raskaus tai keskeytynyt keskenmeno. Lisäksi tutkimuksessa voidaan nähdä, onko kyseessä yksi- vai monisikiöinen raskaus. Samassa tutkimuksessa tarkastetaan myös äidin munasarjat.

Voit hakeutua tutkimukseen ilman lähetettä varaamalla ajan gynekologilta. Joskus neuvola saattaa myös antaa sinulle maksusitoumuksen tutkimukseen, jos sinulla on esimerkiksi taustalla hyvin epäsäännöllinen kuukautiskierto tai muusta syystä olet hyvin epävarman raskauden kestosta. Aikaisemman kohdunulkoisen raskauden jälkeen on hyvä tarkistaa seuraavassa raskaudessa, että uusi raskaus sijaitsee kohdun sisäisesti. 

Varaa aika ultraäänitutkimukseen osoitteessa https://auraklinikka.fi/varaa-aika/ tai puhelimitse.

Aura Klinikka
02 233 4418
info@auraklinikka.fi
Yliopistonkatu 15 B 16
20100 Turku