Moni odottaa innolla positiivista raskaustestitulosta. Alkuraskaus on jännittävää ja usein salaperäistä, sillä monet raskaana olevat ihmiset eivät halua kertoa raskaudestaan aivan sen alkuvaiheessa. Kun veristä vuotoa esiintyy, raskaana oleva voi pelästyä turhaan. Tässä artikkelissa Aura Klinikan synnytyslääkäri Kaisa Holmberg (LT) kertoo lisää alkuraskauden verisestä vuodosta sekä sen taustasyistä. Kaisa antaa myös rauhoittavaa tietoa siitä, miten toimia verisen vuodon yllättäessä.
Ihan alkuun haluan muistuttaa, että useimmiten kyseessä on viaton, hetkellinen niukka vuoto, joka ei ole merkki mistään vakavammasta. Jos vuotoa tulee vain vähän aivan varhaisilla viikoilla hedelmöittymisen jälkeen, kyseessä voi olla niin sanottu kiinnittymisvuoto. Raskaus jatkuu tällöin normaalisti vuodosta huolimatta.
Vuoto saattaa toki olla myös ensimmäinen merkki keskenmenosta tai kohdunulkoisesta raskaudesta. Yksi verisen vuodon syy voi löytyä kaksosraskauden osittaisesta keskenmenosta: raskaus on saattanut tällöin alkaa kaksosraskautena ja toinen sikiöistä on voinut menehtyä ja aiheuttaa osittaisen keskenmenon. Usein toinen sikiö voi jatkaa kehitystään kuitenkin normaalisti.
Alkuraskauden veriseen vuotoon voi liittyä erilaisia oireita. Kaikenlaiset pienet vatsakivut ovat muutenkin yleisiä alkuraskauden aikana. Koska näitä tuntemuksia voi olla sekä normaaleissa että poikkeavissa raskauksissa, niitä ei useinkaan pysty erottamaan toisistaan pelkän kivun paikan tai luonteen mukaan. Verinen vuoto voi olla täysin kivutonkin.
Jos kyseessä on alkava keskenmeno, vuoto yleensä runsastuu joko nopeasti tai pikkuhiljaa. Samoin keskenmenoon yleensä liittyy jonkinasteinen alavatsakipu, joka johtuu kohdun supistelusta.
Kohdunulkoisessa raskaudessa vuoto on useimmiten niukkaa ja satunnaisempaa suhteessa kipuihin. Kohdunulkoiseen raskauteen liittyvä kipu on yleensä enemmän tylppää, jomottavaa kipua ainakin alkuvaiheessa ja se johtuu joko paikallisesta raskauden aiheuttamasta kudosten venymisestä tai pienestä määrästä verta kohdun takana vatsaontelossa.
Milloin sitten pitäisi lähteä hoitoon?
Jos ennen vuodon alkua on jo tehty ultraäänitutkimus ja nähty raskauden sijaitsevan kohtuontelossa, eikä vuotoon liity voimakasta kipua, voi rauhassa odotella tunteja, tai vaikka seuraavaan päivään ja katsoa loppuuko vuoto. Jos raskausviikkoja on tässä vaiheessa yli kymmenen, voi käydä tarkistuttamassa neuvolassa sikiön sydänäänet. Jos äänet ovat kuultavissa, ei yleensä erillistä ultraäänitutkimusta tarvita. Jos raskausviikkoja on alle kymmenen, kannattaa ainakin runsaamman vuodon jälkeen hakeutua lääkäriin ja ultraäänitutkimukseen, jossa varmistetaan, jatkuuko raskaus normaalisti.
Mikäli raskauden sijaintia ei ole varmistettu ultraäänellä ennen vuotoa, kannattaa se tehdä vuodon jälkeen. Lääkäriin pitää hakeutua jo samana päivänä, jos vuotoon liittyy voimakkaita kipuja ja/tai runsasta vuotoa.
Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa varmistetaan raskauden paikka ja samalla suljetaan pois kohdunulkoinen raskaus. Tutkimuksessa voidaan todeta, onko kyseessä yksisikiöinen vai monisikiöinen raskaus, tuulimunaraskaus tai keskeytynyt keskenmeno, jossa kohdussa voidaan nähdä sikiö ilman sydämen sykettä. Yleensä alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa todetaan normaali raskaus, jossa nähdään kohdunsisäisesti yksi elävä sikiö, jonka sydämen syke voidaan todeta ultraäänikuvassa.
Varaa aika ultraäänitutkimukseen osoitteessa https://auraklinikka.fi/varaa-aika/ tai puhelimitse.
Aura Klinikka
02 233 4418
info@auraklinikka.fi
Yliopistonkatu 15 B 16
20100 Turku