02 - 2334418

Endometrioosi – mitä sillä tarkoitetaan? 💛

Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 20.-26.3.2023. Sen tarkoituksena on tehdä endometrioosisairaus tunnetuksi. Aura Klinikka on talkoissa mukana lisäämässä tietoisuutta sairaudesta. Teemaviikon jokaisena päivänä Aura Klinikan gynekologit vastaavat yhteen endometrioosiin liittyvään kysymykseen. Gynekologimme Pia Suvitie kertoo, mitä endometrioosilla tarkoitetaan.

Endometrioosi on yleinen naisten pitkäaikaissairaus, jonka syytä ei tiedetä. Endometrioosi aiheuttaa voimakkaita kuukautiskipuja sekä yhdyntään ja suolen ja virtsarakon toimintaan liittyviä kipuja ja oireita. Lisäksi endometrioosi altistaa lapsettomuudelle. Kipuoireet alkavat useimmilla jo teini-iässä tai nuorella aikuisiällä.

Tehokkaita hoitoja on tarjolla, kunhan sairauden oireet tunnistetaan. Usein nainen kuitenkin kärsii vuosia lantio- ja kuukautiskivuista ennen epäilyn heräämistä. 

Kirjallisuuden mukaan gynekologit havahtuvat herkemmin epäilemään sairautta kuin perusterveydenhuollon lääkärit. Tietoisuuden lisäämiseksi ja diagnoosiviiveen lyhentämiseksi endometrioosin hoitoon perehtyneet gynekologit ovat vuosien varrella pitäneet lukuisia luentoja ammattilaisille sekä kirjoittaneet ammattilehtiin ja naistenlehtiin. Myös moni julkisuuden henkilö on kertonut sairastavansa endometrioosia. 

Potilasjärjestö Korento Ry https://korento.fi/ edustaa Suomessa endometrioosipotilaita ja järjestön sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa.

Suomessa tehdään aktiivisesti endometrioositutkimusta ja suomalaiset naiset haluavat osallistua tutkimuksiin. Hyvä me! Endometrioosista löydetään jatkuvasti uutta tietoa, ja uusia lääkkeitä ja kivunhoitomuotoja kehitetään. Elämälle ry on voittoa tavoittelematon suomalainen yhdistys, joka jakaa apurahoja synnytys- ja naistentautiopin tutkimukseen. Voit halutessasi tukea tutkimustyötä tekemällä lahjoituksen yhdistykselle https://elamalle.fi/elamalle-ry/. Säätiön sivuilta löydät gynekologi Pia Suvitien endometrioosiaiheisen haastattelun https://www.youtube.com/watch?v=2fA3yfvyQDk&t=27s.

💛Endometrioosi tutuksi💛