Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 20.-26.3.2023. Sen tarkoituksena on tehdä endometrioosisairaus tunnetuksi. Aura Klinikka on talkoissa mukana lisäämässä tietoisuutta sairaudesta. Teemaviikon jokaisena päivänä Aura Klinikan gynekologit vastaavat yhteen endometrioosiin liittyvään kysymykseen. Gynekologimme Katriina Johansson kertoo, voiko endometrioosi aiheuttaa lapsettomuutta.
Endometrioosi on tärkein yksittäinen lapsettomuutta aiheuttava naisen sairaus. Onneksi vähintään joka toisella endometrioosia sairastavalla naisella raskaus alkaa ongelmitta, ja lapsettomuudesta kärsivilläkin hedelmöityshoitojen tulokset ovat hyviä. Naisen ikä on tärkein hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä ja alle 30-vuotiaana nainen on hedelmällisimmillään. Ikä vaikuttaa munasolujen laatuun ja määrään. Lisäksi iän myötä naiselle voi kehittyä hedelmällisyyttä uhkaavia sairauksia, kuten endometrioosi, adenomyoosi, myoomia tai merkittävä ylipaino.Â
Moni endometrioosia sairastava nainen on huolissaan hedelmällisyydestään. Hedelmällisyyttä voidaan arvioida iän, sairauksien, elintapojen, gynekologisen ultraäänitutkimuksen, munatorvien aukiolotutkimuksen, hormonikokeiden ja siemennesteanalyysin perusteella.Â
Endometrioosia aletaan usein epäillä lapsettomuustutkimusten yhteydessä, jos naisella on siihen viittaavia oireita tai munasarjassa näkyy endometrioosikysta eli endometriooma. Endometrioosipotilaan lapsettomuuden hoidossa IVF-hoito eli koeputkihedelmöityshoito on tehokkain menetelmä. Leikkausta harkitaan silloin, jos kipuoireet ovat hyvin hankalia tai munasarjoissa on kookkaat hedelmöityshoidon estävät endometrioomat. Endometrioomien leikkaamista kuitenkin vältetään nuorella tai raskautta toivovalla naisella, sillä poisto vaurioittaa munasarjaa ja voi heikentää hedelmällisyyttä.
Jos endometrioosi on tiedossa, kannattaa raskaussuunnitelmasta keskustella gynekologin kanssa jo hyvissä ajoin. Hormonilääkitystä ei suositella lopettamaan ennen raskauden yrittämistä.
Nuorella naisella spontaanin raskauden todennäköisyys on hyvä, ja sitä voidaan usein odottaa ainakin vuosi riippuen iästä ja endometrioosioireista. Jos kipuoireet ovat hankalia, voidaan lapsettomuushoitoja harkita raskauden alkamisen nopeuttamiseksi. Pinnallisen vatsakalvon endometrioosin leikkaushoito voi parantaa hedelmällisyyttä ainakin tilapäisesti, mutta leikkausta ei tehdä pelkästään lapsettomuuden hoitamiseksi tai diagnoosin varmistamiseksi. Leikkaushoidon tärkein tavoite on kipujen lievittäminen.
Raskauden viipyminen tai huoli tulevasta hedelmällisyydestä voi tuntua raskaalta ja toivottomaltakin. Omaan hedelmällisyyteensä pystyy kuitenkin vaikuttamaan vain rajallisesti. On hyvä pyrkiä pysymään normaalipainoisena ja lopettaa mahdollinen tupakointi, syödä terveellisesti ja liikkua kohtuudella, sekä tiedostaa, että hedelmällisyys heikkenee iän myötä.
Lapsettomuushoitojen tulokset ovat hyviä myös endometrioosipotilailla, ja suurin osa lapsettomuustutkimuksiin hakeutuvista pareista tai naisista saa lopulta toivomansa lapsen.