Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 20.-26.3.2023. Sen tarkoituksena on tehdä endometrioosisairaus tunnetuksi. Aura Klinikka on talkoissa mukana lisäämässä tietoisuutta sairaudesta. Teemaviikon jokaisena päivänä Aura Klinikan gynekologit vastaavat yhteen endometrioosiin liittyvään kysymykseen. Lue lisää endometrioosin yleisimmästä oireesta eli kivusta.
Endometrioosiin liittyy jatkuva tulehdustila, jota estrogeeni ja toistuvat kuukautisvuodot voimistavat. Tulehdus aiheuttaa kipua, ja voi ärsyttää myös pesäkkeiden kipuhermoja.
Hankalin kipuoire useimmilla potilailla on voimakas ja monta päivää kestävä kuukautiskipu. Kohdun limakalvo tuottaa normaalistikin ennen kuukautisia tulehdusvälittäjäaineita eli prostaglandiineja, jotka aiheuttavat vuodon aikana kohdun supistelua.
Endometrioosissa liiallisen prostaglandiinituotannon ajatellaan johtavat poikkeuksellisen voimakkaaseen kohdun supisteluun ja kuukautiskipuun. Endometrioosikipu ei kuitenkaan liity pelkästään kohdun supisteluun, vaan myös pesäkkeiden ja lantion tulehdustila sekä endometrioosin aiheuttamat kiinnikkeet voivat aiheuttaa kipua.
Endometrioosikipu voi välittyä usean eri hermon välityksellä. Sisäelinten, kuten kohdun, peräsuolen, virtsarakon tai munasarjojen kipu on yleensä tylppää, jomottavaa ja laajalla alueella tuntuvaa. Vatsakalvon pesäkkeiden tai vatsakalvon kiinnikkeiden kipuhermotus välittyy erityyppisten hermojen välityksellä, ja kipu voi olla luonteeltaan pistävää tai terävää puukoniskumaista ja paikallistuu selkeämmin tiettyyn kohtaan.
Pitkään jatkuneeseen eli krooniseen kipuun liittyy usein myös kipuhermojen herkistymistä. Silloin pienikin ärsyke lantiossa voi johtaa voimakkaaseen kiputuntemukseen, tai kipuaistimus voi syntyä aivoissa jopa ilman syytä. Näissä tilanteissa kipua ei yleensä saada hallintaan leikkauksella tai hormonihoidoilla.
Endometrioosikipua voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä ja hormonihoidolla. Hormonilääkkeillä pyritään vähentämään munasarjojen estrogeenituotantoa, ja siten vähentämään tulehdustilaa, pesäkkeiden kasvua ja aktiivisuutta. Paras teho kipuun saadaan ns. vuodottomalla hoidolla eli estämällä kuukautisvuodot kokonaan esimerkiksi käyttämällä yhdistelmäehkäisypilleriä tauotta. Myös hormonikierukka ja keltarauhashormonit ovat hyviä vaihtoehtoja.
Kivun hoidossa tarvitaan usein myös lääkkeettömiä kivunhallintamenetelmiä, kuten liikuntaa, lämpötyynyjä, mindfullnessia, fysioterapiaa, akupunktiota tai joskus kipukynnystä nostavia lääkkeitä tai neuromodulaatiohoitoja.
Pitkään jatkunut kipu on kuormittavaa, ja usein tarvitaan myös psykologin tai psykiatrin apua.
Onneksi useimpia potilaita voidaan auttaa, ja lääkäri valitsee potilaan kanssa hänelle parhaiten sopivat vaihtoehdot.