02 - 2334418

Mitkä ovat eturauhastulehduksen oireet ja hoito?

Mistä eturauhastulehduksessa on kyse?

Eturauhastulehdus on varsin yleinen urologinen vaiva, jolle on tyypillistä epämiellyttävät kivut tai tuntemukset usein lantion alueella. 

Eturauhasen tulehdussairaudet erotellaan kahteen eri tyyppiin, akuutti ja krooninen eturauhastulehdus, joista akuutti eturauhastulehdus on harvinaisempi. Se on nimensä mukaisesti äkillisesti alkava, usein kuumeinen ja sairaalahoitoa vaativa bakteerin aiheuttama tulehdus. Tyypillisesti vanhemmilla miehillä taudin aiheuttaa esimerkiksi e.coli bakteeri ja nuoremmilla miehillä sukupuolitauteja aiheuttavat bakteerit. Hoidon kulmakivenä onkin antibiootit.

Krooninen eturauhastulehdus on varsin yleinen vaiva ja sitä voi esiintyä kaiken ikäisillä aikuisilla miehillä. Vaikka nimensä mukaisesti viitataan tulehdukseen, osassa kroonisista eturauhastulehduksista ei ole osoitettavissa tulehdusta. Tilasta käytetäänkin usein nimitystä lantion krooninen kiputila. Suurimmassa osassa kroonisista eturauhastulehduksista ei ole osoitettavissa myöskään bakteeri-infektiota, joten antibiootit eivät ole ensisijaisia hoidossa. Nimensä mukaisesti tila on usein krooninen ja uusiutuu herkästi, varsinkin talvisaikaan, jolloin oireita provosoi kylmäaltistus. Usein taudin krooninen luonne aiheuttaakin eturauhassyövän pelkoa ja psyykkistä stressiä.   

Minkälaisia oireita eturauhastulehdus aiheuttaa?

Kroonisessa eturauhastulehduksessa tyypillisiä oireita ovat lantion, alavatsan, välilihan sekä nivusalueen kipu. Kipu on usein vaikeasti paikannettavissa. Kipu voi heijastua sukuelimiin, sisäreisiin tai ristiselkään. Osalla potilaista esiintyy virtsaamisoireita, kuten tiheävirtsaisuutta, virtsaamispakkoa ja kirvelyä. Osalla potilaista esiintyy myös seksuaalitoimintojen häiriöitä kuten erektiohäiriöitä sekä kivuliaita ja joskus verisiä siemensyöksyjä. 

Akuutti eturauhastulehdus on äkillisesti alkava, kuumeinen infektio, johon liittyy voimakas eturauhasen kipu ja usein akuutin virtsatulehduksen oireet kuten tihentynyt virtsaamistarve ja kipu virtsatessa. Voimakkaan kivun ja tulehduksen aiheuttaman turvotuksen takia saattaa esiintyä myös virtsaumpea. 

Milloin hoitoon?

Akuutti eturauhastulehdus on rajuoireinen ja usein tästä kärsivät potilaat hakeutuvat oireiden kanssa päivystyspoliklinikalle. 

Kroonisessa eturauhastulehduksessa oireet tulevat hitaammin. Vaikka tauti itsessään on hyvänlaatuinen, oirekuva voi olla varsin epämääräinen ja aiheuttaa usein suurta huolta potilaalle. Tärkeää onkin, että oireiden kanssa ei jäädä kotiin. Urologin vastaanotolla pystytään haastattelulla ja yksinkertaisilla tutkimuksilla sulkemaan pois oireiden taustalta vakavammat syyt. Usein vaivaan saadaankin helpotusta, kun tiedetään, että kyseessä ei ole mikään vakava sairaus.