02 - 2334418

Mitä jos ei vaan haluta?

Seksi, seksuaalisuus ja parisuhde pikkulapsiarjen keskellä

Lapsen syntymä ja perheeksi kasvaminen on aina suuri muutos myös parisuhteelle. Tässä tekstissä kerron muutamia ajatuksiani siitä, millä tavoin yhteyttä voi pitää yllä pikkulapsiarjen keskellä ja miten suhtautua seksuaalisuuden ja seksin muutoksiin. Kaiken keskeltä toivon sinun lukevan ajatuksen siitä, että jokainen parisuhde, perhetilanne ja seksuaalisuus on omanlaisensa ja siten on vaikeaa kirjoittaa yleisesti päteviä ajatuksia ja asioita asian tiimoilta. Millainen tahansa tilanteenne onkaan, pyrkikää suhtautumaan siihen lempeästi ja ymmärryksellä – vaikeat käsittelemättömät tunteet jäävät helposti väliinne ja voivat siten haastaa jo ennestään kiristävää tilannetta. Jos kaipaat(te) juuri teitä palvelevia ajatuksia ja keskusteluapua, suosittelen varaamaan ajan parisuhdeterapeutin ja/tai seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Pikkulapsiarki on hektistä ja parisuhteen sekä perhe-elämän sovittaminen voi olla vaikeaa, muttei mahdotonta. Oman seksuaalisuuden huomiointi voi jäädä vähäiselle tai se ei tunnu edes merkitykselliseltä, kun arjessa pitää ensisijaisesti pystyä huolehtimaan pyykeistä, ruuasta, kodin siisteydestä ja siitä, että lapsilla on lämpimät vaatteet ja hyvät elinolosuhteet. Sen lisäksi on todennäköistä, että käyt(te) töissä ja tämän lisäksi arkea voivat kuormittaa monet muutkin asiat, kuten omat tai läheisten sairaudet. Tämä voi johtaa siihen, että kumppani näyttäytyy enää vain yhtenä arjen osana ja ovella heitetään ylävitoset aina silloin, kun rooleja vaihdetaan lennosta.

Vaikka jokainen tietää, että pikkulapsiaika on vain vaihe, on silti tärkeää pitää tunneyhteyttä kumppaniin yllä, jottei vaihe jatku myös pikkulapsiajan jälkeen. Parisuhteen tärkein työkalu onkin kommunikointi, jolloin on tärkeää avoimesti tuoda esiin omia tunteitaan, tarpeitaan ja kuulumisiaan. Tämän vuoksi niiden sysääminen sivuun ei ole hyvinvointiasi ajatellen järkevää. Koska jos sinä et voi hyvin, eivät voi läheisesikään. Suosittelenkin vahvasti, että jo ennen lapsen syntymää keskusteltaisiin siitä, miten parisuhdetta pidetään yllä ruuhkavuosienkin keskellä ja mitä kumppanilta toivoo, jotta kokee tulevansa kuulluksi, nähdyksi ja rakastetuksi. Miten arjessa huomioidaan oma aika ja siten muistutus siitä, että on muutakin kuin vanhempi.

Läheisyyteen on alusta alkaen hyvä kiinnittää huomiota. Usein synnyttänyt ja imettävä vanhempi haluaa omaa tilaa, kun vauva on jatkuvasti kiinni iholla. Tämä voi tuottaa toisessa surua, riittämättömyyttä ja turhautumista. Siksi läheisyyttä on tärkeä vaalia jo vauva-aikana, sillä on helppo jatkaa taapero ja leikki-ikävuosiin sitä, ettei kumppania halua lähelle koska tarvitaan ”omaa tilaa”. Oma tila ja aika on äärettömän tärkeää, mutta se ei saisi olla pois parisuhteen läheisyydestä – tai tällöin kumppania työntää väkisin kauemmas. Ei myöskään pidä ajatella, että läheisyyttä annetaan vain, jos saadaan seksiä. Läheisyyden, seksin ja halun olla toisen kanssa tulisi olla pyyteetöntä. Ei vaatia vastapalveluksia tai kiristystä.

Myös kotitöiden jakaminen on tärkeää laittaa tasan, jottei toinen koe liikaa kuormitusta arjen pyörittämisestä.

Usein minulle jaetaan, ettei pikkulapsen vanhempaa haluta seksi. Halu on monisyinen ja moninainen asia, jolle pitää olla tilaa ja optimaaliset olosuhteet – ja tällöinkään se ei ole itsestäänselvyys. Siksi on tärkeää, että suhteessa pysyy yhteys, läheisyys ja halu valita joka päivä kumppani osaksi arkea. Halu toimia yhdessä tiiminä, mutta myös parina – ei vain kumppanuusvanhempina. Kaikenlainen paine, painostus ja kiukuttelu seksistä on hyvä unohtaa, sillä ne eivät tarjoa kumppanille tilaa olla oma itsensä. Sen sijaan on hyvä pysähtyä miettimään, onko alusta toimivalle arjelle muuten kunnossa. Millä tavoin kuormitusta voidaan arjessa vähentää, jotta omalle minuudelle jää tilaa. Ja sitä kautta, kun on lupa olla muutakin kuin vanhempi, erotuomari ja kauppakassipalvelu, myös omannäköiselle seksille ja halulle nauttia syntyy mahdollisuus. Kukaan ei halua kokea olevansa itsestäänselvyys – et sinä, eikä kumppanisi.

Kirjoittanut Seksuaaliterapeutti Susanna Alhonkoski.

Lue lisää:
Seksi ja seksuaalisuus synnytyksen jälkeen: https://amorin.fi/seksi-ja-seksuaalisuus-synnytyksen-jalkeen/
Seksi ja seksuaalisuus raskausaikana: https://amorin.fi/seksi-ja-seksuaalisuus-raskausaikana/

Varaa aika Aura Klinikan seksuaaliterapeutille osoitteessa https://auraklinikka.fi/varaa-aika/ tai puhelimitse.

Aura Klinikka
02 233 4418
info@auraklinikka.fi
Yliopistonkatu 15 B 16
20100 Turku