Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 20.-26.3.2023. Sen tarkoituksena on tehdä endometrioosisairaus tunnetuksi. Aura Klinikka on talkoissa mukana lisäämässä tietoisuutta sairaudesta. Teemaviikon jokaisena päivänä Aura Klinikan gynekologit vastaavat yhteen endometrioosiin liittyvään kysymykseen. Gynekologimme Kirsi Joronen kertoo, miten endometrioosi voidaan todeta.
Endometrioosi on yleinen, mutta alidiagnosoitu sairaus. Viive oireiden alusta oikeaan diagnoosiin ja tehokkaaseen hoitoon on monesti edelleen useita vuosia.
Endometrioosi voidaan yleensä todeta systemaattisella oireiden kartoituksella. Tyypillisiä endometrioosiin viittaavia oireita ovat hankalat kuukautiskivut, joihin kipulääke ei auta riittävästi. Kipu yleensä alkaa jo ennen kuukautisvuodon alkua ja kuukautistyyppisiä tai hankalia alavatsakipuja voi esiintyä muulloinkin kuin kuukautisten aikana. Myös ulostamiseen liittyvät kivut, verinen vuoto peräsuolesta kuukautisaikana, virtsaamiskivut tai syvällä tuntuvat yhdyntäkivut voivat viitata endometrioosiin.
Oireiden lisäksi aiemman sairaushistorian kartoittaminen endometrioosin mahdollisuutta mietittäessä on tärkeää. Esimerkiksi teini-ikäisenä alkaneet hankalat kuukautiskivut, joiden hoitoon on aloitettu e-pilleri tai jotka ovat johtaneet koulusta ja harrastuksista poissaoloihin, viittaavat voimakkaasti endometrioosiin.
Gynekologisessa sisätutkimuksessa voidaan todeta endometrioosimuutoksia esimerkiksi kohdun kannatinsiteissä tai emättimen ja peräsuolen välisessä seinämässä. Endometrioosin laajuuden tarkempaa arvioimista varten tarvitaan kuitenkin emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus. Se on luotettava tapa todeta tai poissulkea syvä endometrioosi ja munasarjan endometrioosikystat. Tutkimus on nopea ja kivuton eikä vaadi erityisvalmisteluita. Ultraäänellä nähdään myös erittäin hyvin endometrioosiin usein liittyvät kiinnikkeet kohdun ympärillä sekä kohdun adenomyoosi. Sen sijaan pinnallinen endometrioosi, jossa endometrioosipesäkkeet kasvavat pieninä läiskinä vatsaontelon sisäpinnalla, ei yleensä näy ultraääni- tai muissakaan kuvantamistutkimuksissa.
Endometrioosin diagnostiikan kulmakivi on potilaan kuuntelu ja systemaattinen oirekuvan sekä historian kartoittaminen. Ultraäänitutkimusta tarvitaan endometrioosin tyypin ja laajuuden selvittämiseksi. Muita tutkimuksia kuten verikokeita tai muuta kuvantamista ei yleensä tarvita.
Aura Klinikalta löydät endometrioosin diagnostiikkaan ja hoitoon perehtyneitä gynekologeja.