Moni vastaanotolle tuleva potilas tietää kertoa lääkärille, että hänen äidillään on ollut myoomia, joiden vuoksi äidin kohtu taannoin poistettiin. Mutta mitä myoomat oikeastaan ovat? Voivatko ne periytyä tai olla pahanlaatuisia? Onko ihan ok kulkea myooma oman kohdun maskottina läpi loppuelämä? Myoomatohtorimme Kirsi Joronen kertoo Aura Klinikan palstatekstissä myoomafaktat.
Myoomat ovat yleisimpiä naisten hyvänlaatuisia kasvaimia. Arviolta 2/3:lle naisista tulee myooma 50 ikävuoteen mennessä. Rakenteeltaan ne ovat sidekudosta ja lihassoluja sisältäviä kiinteitä, pyöreitä muutoksia kohdun lihasseinämässä. Käytännössä voidaan sanoa, että myoomat ovat aina hyvänlaatuisia eivätkä ne yleensä muutu syöväksi. Myoomat ovat harvoin perinnöllisiä.
Suurin osa myoomista on oireettomia. Myoomien aiheuttamat oireet riippuvat myooman koosta ja sijainnista. Yleisin myoomasta aiheutuva oire ovat pitkät, runsaat kuukautiset. Muita tyypillisiä oireita ovat painon tunne alavatsalla, paineen tunne virtsarakkoon päin sekä alavatsakivut.
Oireettomia myoomia ei tarvitse seurata tai hoitaa. Mikäli kuukautiset muuttuvat runsaiksi ja pitkäkestoisiksi, alavatsalle ilmaantuu paineen tunnetta tai kipuilua, voi taustalla olla myooma. Tuolloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin; myoomat on helppo todeta gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa.
Ennen hormonikierukan keksimistä myoomien hoidossa käytettiin herkästi kohdunpoistoa. Se hoiti vuodot ja takasi hyvän raskauden ehkäisyn hedelmällisen iän loppupuolella. Nykyään hormonikierukat ja muut hormonaaliset hoidot voivat hoitaa kevyesti ja helposti myoomapotilaan ikävät vuotohäiriöt ja raskaudenehkäisyn. Oireisia myoomia voidaan toki edelleen tarvittaessa hoitaa erilaisilla toimenpiteillä. Jos myooma sijaitsee kohtuontelossa, se voidaan poistaa kohdun tähystyksen eli niin sanotun hysteroskopian avulla. Jos myooma on kohtulihaksen sisällä tai ulkopinnalla, se poistetaan laparoskopiassa eli vatsaontelon tähystyksessä tai avoleikkauksessa. Tukkimalla kohtuvaltimon verenvirtaus (ns. embolisaatiohoito), myooma menee osittain kuolioon ja pienenee kooltaan. Tämä vähentää suurella osalla vuoto- ja paineoireita.
Uusi hoitomuoto on magneetti- tai kaikuohjattu myoomien tuhoaminen suurienergiaisella fokusoidulla ultraäänellä (HIFU). Hoito perustuu ultraäänen lämpövaikutukseen, joka aiheuttaa myoomien rakenteen muuttumisen ja pienenemisen. Kaikki myoomat eivät sovellu tähän hoitoon. Lääkäri arvioi tilanteen ja jos HIFU-hoito on mahdollinen, tekee lähetteen sairaalaan.
Jos lapsiluku on täynnä eikä muista hoidoista ole ollut apua, voidaan harkita kohdunpoistoa.
Varaa aika asiantuntijalle tutkimukseen osoitteessa https://auraklinikka.fi/varaa-aika/ tai puhelimitse.
Aura Klinikka
02 233 4418
info@auraklinikka.fi
Yliopistonkatu 15 B 16
20100 Turku