02 - 2334418

Onnellista odotusta!

Raskausaika ja lapsen syntymä ovat ainutlaatuisia kokemuksia ihmisen elämässä. On tärkeää, että vauva alkaa elää vanhempansa mielessä omana persoonanaan jo raskauden aikana, sillä se lisää myönteisen kuvan syntymistä lapsesta ja vahvistaa myös positiivisen vanhemmuuden kehittymistä. Varhainen vuorovaikutus ja sen onnistuminen luovat perustan vauvan koko loppuelämälle.

Neuvoloiden tarjoamien sikiöseulontojen lisäksi monet vanhemmat haluavatkin hyödyntää nykyään myös 4D-ultraäänitutkimusta. Gynekologimme Hilla Peltonen kertoo alla lisää 4D-ultraäänitutkimuksesta, jossa toteutuu vuorovaikutteinen ultraäänitutkimuksen periaate.

Hilla, mistä 4D-tutkimuksessa on kyse?

”Raskaudenaikaiset perinteiset ultraäänitutkimukset ovat tavallisesti 2D-tutkimuksia, joissa ultraäänikoneen ruudulle muodostuu kaksiulotteinen kuva sikiöstä. 3D-kuvassa hyödynnetään ultraäänikoneen ja kehittyneen tietokoneen mallinnusta, jonka avulla saadaan kolmiulotteinen, vauvan luonnollista ulkonäköä paremmin ilmentävä kuva. 4D puolestaan tarkoittaa jatkuvaa kuvaa, eli ”videota”, jossa nähdään samat asiat kuin 3D-kuvassa, mutta reaaliaikaisena.”

Mitä 4D-ultraäänitutkimuksella voidaan nähdä?

”4D-kuvassa voidaan nähdä tarkasti esimerkiksi se, miten sikiö liikkuu tai ilmehtii juuri tutkimushetkellä. 3D-/4D-tutkimukset ovat erityisen hyviä sikiön pintarakenteiden kuten esimerkiksi kasvojen piirteiden tarkasteluun. 

3D-/4D-tutkimuksissa pystytään määrittämään sikiön sukupuoli, vointi ja rakenteet, painoarvio sekä selvittämään istukan toimintaa samoin periaattein kuin 2D-kuvantamisessa, mutta ne antavat yleensä vain vähän lääketieteellisesti merkittävää lisätietoa tavalliseen 2D- ultraäänitutkimukseen verrattuna. Kolmiulotteinen kuva kuitenkin usein lujittaa syntyvän lapsen ja vanhempien suhdetta paremmin jo raskausaikana ja tuo iloa ja konkreettisuutta odotukseen.

Joskus sikiön hankala asento, lapsiveden määrä ja istukan paikka sekä odottajan ylipaino voivat vaikuttaa siihen, miten hyvin kohtuun pystytään näkemään. Parhaat viikot 3D- ja 4D- tutkimuksille ovat raskausviikot 24-30, mutta tutkimus voidaan tarvittaessa tehdä muulloinkin. ”

Miten pääsen 3D/4D-tutkimukseen?

”3D-/4D-tutkimukseen ei tarvitse erillistä lähetettä, vaan ajan voi varata soittamalla Aura Klinikan ajanvaraukseen. Tutkimuksen kesto on 30-60 minuuttia riippuen vastaanottajasta. Aura Klinikalla tutkimuksia tekee muutama niihin erikoistunut gynekologi. 

Jos sikiön asennosta johtuen esimerkiksi kasvokuvia ei saada otettua lainkaan, saa uuden 4D-tutkimuskäynnin pelkän vastaanottomaksun eli noin 100 € lisähinnalla. 

Ultraäänikuvista on mahdollista saada printtikuvia. Suosittelemme myös ottamaan mukaan oman uuden muistitikun tai ostamaan sellaisen meiltä. Tutkimuksesta voidaan tallentaa Kuvia ja videoklippejä muistitikulle, jolloin niitä pystyy katsomaan myös kotona.”

Varaa aika 3D-/4D-ultraäänitutkimukseen puhelimitse 02 233 4418.

Voit myös kysyä aiheesta lisää sähköpostitse: info@auraklinikka.fi