02 - 2334418

Endometrioosi – voiko se alkaa jo teini-iässä? 💛

Valtakunnallista endometrioosiviikkoa vietetään 20.-26.3.2023. Sen tarkoituksena on tehdä endometrioosisairaus tunnetuksi. Aura Klinikka on talkoissa mukana lisäämässä tietoisuutta sairaudesta. Teemaviikon jokaisena päivänä Aura Klinikan gynekologit vastaavat yhteen endometrioosiin liittyvään kysymykseen. Gynekologimme Rauni Klami kertoo, voiko endometrioosi alkaa jo teini-iässä.

Teini-iässä melkein kaikilla tytöillä on ainakin joskus kuukautiskipuja. Kuukautiskipuihin löytyy hyviä hoitokeinoja, ja onneksi vain pienelle osalle kehittyy myöhemmin endometrioosi.

Ainakin kolmella neljästä teini-ikäisestä tytöstä on kuukautiskipuja. Kipu koetaan usein hyvin voimakkaana ja häiritsevänä, ja se voi vaikeuttaa koulunkäyntiä ja rajoittaa sosiaalisia suhteita. Onneksi teini-iän kipujen syynä on harvoin endometrioosi tai adenomyoosi, ja oireet yleensä lievittyvät iän myötä.

Nykypäivän nuorille kuukautisista puhuminen ei enää yleensä ole tabu, ja apua on tarjolla jos uskaltautuu sitä hakemaan. Usein huolissaan oleva äiti tuo tyttärensä vastaanotolle.

Nuoren tytön kuukautiskipujen hoito ei vaadi yleensä gynekologista tutkimusta. Kipuja hoidetaan yleisimmin tulehduskipulääkkeillä sekä tarvittaessa esimerkiksi ehkäisypillereillä.

Lisää tietoa kuukautisista, ehkäisystä ja siitä, mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu, löydät Rauni Klamin kirjoituksesta Nuoren gynekologikäynti.