Raskauden ehkäisy on tärkeä osa naisen lisääntymisterveyttä. Sitä tarvitaan, paitsi ennen toivottua raskautta, myös raskauksien välillä ja lapsiluvun tultua täyteen.
Ehkäisymenetelmän valinta
Hormonaalisella raskauden ehkäisyllä on varsinaisen käyttötarkoituksen lisäksi myös muita edullisia vaikutuksia, kuten kuukautisvuotojen ja -kipujen väheneminen, kierron säännöllistyminen, toiminnallisten munasarjakystien väheneminen sekä munasarjasyövän ja kohdun rungon syövän riskin väheneminen. Krooniset sairaudet, tavallisimpana esioireinen migreeni, sekä esimerkiksi perinnöllinen tukostaipumus asettavat rajoitteita ehkäisymenetelmän valintaan.
Tämän vuoksi sopivan ehkäisymenetelmän valinta tapahtuu yksilöllisten tarpeiden mukaan. Ehkäisymenetelmän valinnassa pyritään siihen, että raskauden ehkäisy tapahtuu mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti ilman sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, vuotohäiriöitä tai mielialaongelmia.
Kondomi
Raskauden ehkäisyssä kondomi on ainoa menetelmä, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Oikein käytettynä se on ehkäisyteholtaan melko hyvä. Kondomia suositellaan käytettäväksi tilapäissuhteissa tehokkaamman ehkäisyn lisäksi. Muita mekaanisia raskauden ehkäisymenetelmiä ovat mm. siittiöitä tuhoavat vaahdot ja emätinpuikot. Näiden teho ei ole yhtä hyvä kuin muiden tässä esiteltävien menetelmien teho, eikä niitä suositella käytettäväksi ainoana ehkäisymenetelmänä.
Kuparikierukka
Kohdun sisälle asetettava kuparikierukka on hormoniton ehkäisymenetelmä. Se voidaan asettaa myös synnyttämättömälle naiselle ja tarvittaessa jälkiehkäisynä viiden vuorokauden sisällä suojaamattomasta yhdynnästä. Kuparikierukka usein lisää kuukautisvuodon määrää.
Hormonaalinen ehkäisy
Hormonaalinen ehkäisy jaetaan yhdistelmäehkäisyyn (estrogeeni ja keltarauhashormonijohdannainen eli progestiini) ja progestiiniehkäisyyn. Yhdistelmäehkäisy voidaan toteuttaa pillereillä, emätinrenkaalla tai laastarilla ja se on oikein käytettynä luotettava. Yhdistelmäpillereissä on valittavana useita vaihtoehtoja, jotka sisältävät vaihtelevia määriä erilaisia sukuhormoneja. Yhdistelmävalmisteissa on tarjolla joka päivä otettavia sekä tauotettavia valmisteita. Ne auttavat usein myös kuukautiskipuihin, runsaisiin ja epäsäännöllisiin kuukautisvuotoihin, vähentävät munasarjakystien muodostumista ja ehkäisevät munasarjasyövän syntymistä. Yhdistelmävalmisteet ovat vasta-aiheisia mm. kroonista aurallista migreeniä sairastavilla, verenpaineen ollessa koholla, perinnöllisen tukostaipumuksen omaavilla, tupakoivilla yli 35-vuotiailla sekä runsaasti ylipainoisilla naisilla.
Progestiiniehkäisy voidaan toteuttaa niin ikään pillereillä, mutta myös kohdun sisälle asetettavalla kierukalla, ihon alle asetettavalla kapselilla tai kolmen kuukauden välein toistettavalla pistoksella. Progestiinia sisältäviä pillereitä otetaan joka päivä ja valittavana on useita erilaisia valmisteita.
Hormonikierukka on ehkäisyteholtaan hyvin luotettava. Hormonikierukka Mirena® on virallisesti hyväksytty viiden vuoden käyttöön, mutta se toimii tehokkaasti seitsemän vuoden ajan asetuksen jälkeen. Se vähentää kuukautisvuodon määrää ja kuukautiskipuja merkittävästi. Hormonikierukka onkin vakiintunut menetelmä myös runsaiden kuukautisten hoidoksi, vaikkei ehkäisyä tarvittaisikaan. Markkinoilla on myös Mirenaa® pienempiä ja lyhytikäisempiä hormonikierukoita. Myös hormonikierukka voidaan asettaa synnyttämättömälle naiselle. Asetus onnistuu lääkärin vastaanoton yhteydessä.
Kapseliehkäisy toteutetaan asettamalla olkavarteen ihon alle puudutuksessa yksi kapseli, joka ehkäisee kolme vuotta. Viiden vuoden ehkäisy saadaan asentamalla kaksi kapselia, joista vapautuu toista progestiinia. Kapselin poisto tehdään puudutuksessa lääkärin vastaanotolla. Progestiini-injektiot pistetään sairaanhoitajan vastaanotolla kolmen kuukauden välein. Niiden käyttöön liittyy mahdollisesti lisääntynyt luukatoriski. Progestiiniehkäisy on turvallista eikä sen käyttöön ole vasta-aiheita.