02 - 2334418

Gynekologiset tutkimukset

Ultraäänitutkimukset

Ultraääni on saavuttanut keskeisen aseman gynekologisena tutkimusmenetelmänä. Sen avulla saadaan monipuolista diagnostista tietoa. Tavanomaisella gynekologisella tutkimuksella ei saada aina täyttä varmuutta kohdusta ja munasarjoista. Tämä voi johtua tutkittavan paksuista vatsanpeitteistä tai poikkeavasta jännittämisestä. Ultraääni auttaa tällöin tilanteen selvittämisessä. Tutkimuksella havaitaan toisinaan kohdun ja munasarjojen synnynnäisiä poikkeavuuksia tai kasvaimia.

Kasvaindiagnostiikka

Ultraäänellä voidaan diagnostisoida kohdun ja munasarjojen kasvaimia. Kohdun lihaskasvain myoma ja munasarjakysta antavat kumpikin tyypillisen toisistaan poikkeavan kaikukuvan. Ultraäänitutkimuksella voidaan tehdä johtopäätöksiä myös kasvaimien luonteesta, hyvän- tai pahanlaatuisuudesta.

Tulehdusmuutokset ja endometrioosi

Tulehduksen tai endometrioosin aiheuttamia gynekologisia vaurioita voidaan havaita tavanomaisella ultraäänitutkimuksellakin. Varmempi tapa munatorvien kunnon tarkistamiseksi on TSSG-tutkimus, jossa tarkkaillaan ultraäänellä, läpäiseekö kohtuun ruiskutettu neste munatorvet esteettömästi. Tutkimus on tärkeä lapsettomuuden syitä selvitettäessä. Nestettä käytetään apuna myös hydrosalpingografiassa, ultraäänitutkimuksessa, joka paljastaa kohtuontelon polyyppeja ja myomia.

Ehkäisykierukan paikka

Kierukan paikka kohdussa on helposti tarkistettavissa ultraäänellä. Tarkistus voidaan tehdä heti ehkäisimen asettamisen jälkeen tai myöhemmin epäiltäessä kierukan poikkeavaa sijaintia. Ultraäänitutkimus paljastaa, onko ongelmia aiheuttava kierukka laskeutunut kohdun alaosaan, vai onko se mahdollisesti asettamisen yhteydessä työntynyt kohtulihakseen. Tapauksissa, joissa epäillään kierukan poistuneen kohtuontelosta, havaitaan sen kuitenkin useimmiten olevan paikoillaan ja ainoastaan merkkinauhojen vetäytyneen kohdun kaulakanavaan. Ultraääni paljastaa myös kierukasta huolimatta alkaneen raskauden.

Ultraääni lapsettomuuden tutkimuksessa ja hoidossa

Ultraääni mahdollistaa normaalin kuukautiskierron eri vaiheiden sekä niissä mahdollisesti esiintyvien poikkeavuuksien tarkan havainnoinnin. Ultraäänen avulla voidaan seurata munarakkulan kehittymistä ovulaatiokypsäksi sekä todeta munasolun irtaantuminen. Samanaikaisesti voidaan tarkkailla kohdun limakalvon muutoksia. Erityisen merkittävä on ultraäänen osuus keinoalkuisen raskauden esimerkiksi koeputkihedelmöityksen edellyttämissä tutkimuksissa ja toimenpiteissä.

Kolposkopia

Kolposkopiassa tutkitaan kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnytinten aluetta suurentavalla, optisella laitteella. Tutkimuksen suorittaa gynekologi, joka on perehtynyt kohdunsuun tähystykseen ja kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnytinten alueen sairauksien hoitoon.

Huom! Varaa aika kolposkopiaan aina puhelimitse p. 02-2334418

Gynekologinen irtosolututkimus (papakoe)

Gynekologinen irtosolututkimus eli papakoe on kehitetty kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Lisäksi sen avulla saadaan hyödyllistä tietoa valkovuodon syistä ja gynekologisista tulehduksista.

Endometriumnäyte

Endometriumnäyte eli kohdun limakalvonäyte on usein tarpeen epäsäännöllisten tai runsaiden kuukautisten syyn selvittämisessä ultraäänitutkimuksen lisänä. Näytteellä voidaan todeta tai poissulkea hyvin luotettavasti kohdun limakalvon liikakasvu eli hyperplasia tai kohdunrungon syöpä. Kohdunrungon syövän riski on lisääntynyt yli 45-vuotiailla ja nuoremmillakin ylipainoisilla naisilla. Vaihdevuodet ohittaneella naisella hormonihoitoon liittymätön verinen vuoto eli ns postmenopausaalinen vuoto on myös yleinen syy näytteen ottoon. Lääkäri ottaa näytteen gynekologisen tutkimuksen yhteydessä kohtuontelosta hyvin ohuella imupillillä. Patologin vastaus on käytettävissä 1-2 viikon kuluessa.