02 - 2334418

Kohdun myoomat

Kohdun lihaskasvaimet eli myoomat ovat naisten yleisimpiä hyvänlaatuisia kasvaimia; arviolta 70%:lle naisista kehittyy myooma 50 ikävuoteen mennessä. Ne kasvavat naissukupuolihormonien yhteisvaikutuksesta. Riskiä myoomien kehittymiseen lisää aikainen kuukautisten alkamisikä, synnyttämättömyys, ylipaino ja perimä. Myös elintavoilla ajatellaan olevan vaikutusta niiden syntyyn. Vaihdevuosien myötä myoomat yleensä alkavat pienentyä.

Mitä oireita myoomiin liittyy?

Suurin osa myoomista on täysin oireettomia, eivätkä ne näin vaadi hoitoa tai seurantaa. Toisaalta myoomien aiheuttamat oireet saattavat merkittävästi heikentää naisen elämänlaatua. Yleisin niiden aiheuttama oire on runsas ja pitkä kuukautisvuoto, joka saattaa johtaa anemisoitumiseen. Muita oireita ovat painon tunne, virtsa- ja suolioireet sekä alavatsakivut. Joskus myoomat saattavat hankaloittaa raskaaksi tulemista.

Miten myoomat todetaan?

Myoomat todetaan gynekologisen sisätutkimuksen yhteydessä; usein ne suurentavat kohtua. Pienet ja erityisesti kohtuontelon sisällä esiintyvät myoomat löytyvät vain emättimen kautta tehtävässä ultraäänitutkimuksessa.

Miten myoomia voidaan hoitaa?

Perinteisesti myoomia on hoidettu leikkaamalla. Yli 30% hyvänlaatuisen syyn vuoksi tehtävistä kohdunpoistoista tehdään myoomien takia. 

Myoomia ja niistä aiheutuvia oireita voidaan hoitaa tehokkaasti myös ei-kirurgisin keinoin. Runsaita kuukautisvuotoja voidaan hoitaa joko perinteisillä, tähän tarkoitukseen käytettävillä hormonivalmisteilla (esim. hormonikierukalla) tai uudemmalla, erityisesti myoomien hoitoon tarkoitetulla keltarauhashormonin reseptoriin vaikuttavalla lääkkeellä, ulipristaaliasetaatilla.

Kohtusuonten embolisaatio on radiologien suorittama toimenpide, jossa paikallispuudutuksessa nivusvaltimon kautta ruiskutetaan kohtuvaltimoihin pieniä verisuonen tukkivia partikkeleita, jotka johtavat myoomakudoksen hapenpuutteeseen ja näin tuhoutumiseen. Normaaliin kohtulihakseen embolisaatio ei vaikuta merkittävästi.

MRI-HIFU (magneettikuvausohjattu korkeataajuuksinen fokusoitu ultraääni) on moderni, täysin kajoamaton hoitomuoto, jossa vatsanpeitteiden läpi johdetaan myoomakudokseen tarkasti korkeataajuuksista ultraääntä, joka saa aikaan myooman lämpiämisen ja tuhoutumisen. MRI-HIFU –hoito on polikliininen toimenpide, ja siitä toipuminen on nopeaa; normaaliin elämään voi palata 1-2 päivän kuluttua hoidosta.

Myoomia on erilaisia, ja ne käyttäytyvät ja vastaavat eri hoitomuodoille eri tavoin. Tärkeintä oireisista myoomista kärsivälle naiselle on löytää juuri hänelle parhaiten sopiva ja tehokas hoitomuoto.

Aura Klinikalla voit asiantuntijan kanssa keskustella juuri sinulle sopivista hoitovaihtoehdoista.