02 - 2334418

Nuoren gynekologikäynti

Ensimmäisen gynekologikäynnin aiheena voi olla ehkäisyn tarve, kuukautiskipu, puuttuvat tai liian runsaat kuukautiset, iho-ongelmat tai vaikkapa huoli omasta kehityksestä suhteessa kavereihin.

Gynekologikäynti usein jännittää tai voi nolottaakin, mutta kiireetön ja nuoren tarpeet huomioon ottava vastaanotto auttaa pääsemään yli jännityksestä. Usein gynekologinen sisätutkimus ei ole edes välttämätön ensimmäisellä käynnillä. Tavoitteena onkin, että käynnistä jää hyvä mieli ja halu pitää itsestä hyvää huolta myös aikuisvuosina!

Kuukautiskipua vähätellään usein. Jos tavanomaisista tulehduskipulääkkeistä ei ole riittävää apua kuukautiskipuihin tai kipujen takia joutuu jättämään koulupäiviä tai harrastuksia väliin, kannattaa kääntyä gynekologin puoleen. Runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset ovat tavallisia nuoruusiän vaivoja, jotka usein tasoittuvat iän myötä. Tähän voi kuitenkin mennä vuosia, minkä vuoksi lääkärin kanssa on hyvä suunnitella lääkehoitoa.

Ehkäisyyn, seurusteluun ja seksiin liittyvät asiat mietityttävät useimpia nuoria. Gynekologin vastaanotolla mietitään nuorelle parhaiten sopiva ehkäisy sekä sen oikea käyttö. Omalta lääkäriltä uskaltaa kysyä ”onko tämä normaalia”, onpa kyse terveydestä, tunteista, kehoon liittyvistä huolista tai vaikkapa omien rajojen asettamisesta suhteessa toisiin. Myös rokoteasiat saattavat herättää keskustelua kotona. Tällöin tietoa voi helpoiten saada ammattilaiselta.

Kuukautisten puuttuminen voi liittyä murrosiän perinnölliseen viivästymiseen, painon muutoksiin tai aktiiviseen urheiluun, mutta myös raskauden mahdollisuus on pidettävä mielessä. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä tai aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi, asiaa kannattaa selvitellä. Yleensä vastaanotolla jo hyvillä esitiedoilla päästään ongelman jäljille, ja tutkimukset voidaan suunnitella yksilöllisesti.

Pääset Aura Klinikalla vastaanotolle jonottamatta ja omalla aikataulullasi. Voit ottaa mukaan poika- tai tyttöystävän, äidin, isän tai muun kaverin, jos yksin tuleminen jännittää. Kaikki vastaanotolla kertomasi on täysin luottamuksellista, eikä mahdollinen tutkiminen tee kipeää.