02 - 2334418

Tietoa seksitaudeista

Seksitaudit ovat bakteerien, virusten tai alkueläinten aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat seksin välityksellä limakalvokosketuksessa. Ne eivät kuitenkaan tartu kättelemällä, wc-istuimista, saunan lauteilta tai lakanoista. Suomessa yleisimmät seksitaudit ovat klamydia, kondylooma ja sukuelinherpes. Kondomin käyttö koko seksin ajan on paras tapa suojautua seksitaudeilta.

Mistä oireista pitäisi olla huolissaan?

  • Virtsaamiseen liittyvät oireet: kirvely, tihentynyt tarve ja virtsaamisvaikeudet
  • Poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä
  • Kutina, kirvely, näppylät, haavaumat tai rakkulat sukupuolielinten alueella
  • Alavatsakivut ja kuume
  • Oireettomuus ei poissulje seksitaudin olemassaoloa

Tutkimukset ja hoito

Seksitaudin mahdollinen tartunta-ajankohta ja tartuntatapa on tärkeä selvittää, jotta testit osataan valita oikein. Seksitaudit todetaan virtsa- ja verinäytteistä tai limakalvoilta otetuista näytteistä. Tartunnan jälkeen klamydia ja tippuri voidaan todeta noin viikon kuluttua, kuppa kuukauden kuluttua ja veriteitse tarttuvat sukupuolitaudit HIV ja hepatiitit 3-6 kk kuluttua. Herpeksen ja kondylooman itämisaika vaihtelee, joten tartunta voidaan usein todeta vasta oireiden ilmaantuessa.

Seksitaudit hoidetaan useimmiten suun kautta otettavilla antibiooteilla tai viruslääkkeillä. Joskus suonensisäinen antibioottihoito voi olla alkuun tarpeellinen. Jos seksitauti todetaan, tartuntatautilain mukaisesti kumppania/-neita tulee informoida, jotta he voivat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Vakituisessa suhteessa suositellaan kumppanien samanaikaista hoitoa uusintatartuntojen ehkäisemiseksi. Lisäksi tulisi käyttää kondomiehkäisyä, kunnes jälkitarkastuksessa kuukauden kuluttua molemmat on todettu terveiksi.

Aura Klinikalla pääset nopeasti tutkimuksiin lääkärin vastaanotolle tai hoitajalle.