02 - 2334418

Hedelmällisyyden arviointi

Hedelmällisyysneuvonta

Omasta hedelmällisyydestä kiinnostutaan usein vasta, kun vauvakuume herää tai toivottu raskaus ei alakaan heti. Ennen tätä ajatukset painottuvat mieluummin ehkäisystä huolehtimiseen eikä myöhempää hedelmällisyyttä pohdita.

Hedelmällisyysneuvonta on tarkoitettu kaikille hedelmällisyydestään kiinnostuneille naisille ja miehille. Ikärajaa neuvonnalle ei ole, eikä raskaustoiveen tarvitse olla ajankohtainen, vaan omaa hedelmällisyyttä voi käydä tutkituttamassa koska tahansa. Keskustelemassa voi käydä vaikka sopivaa puolisoa ei olisi vielä löytynyt tai ajatuksissa olisi lapsen saaminen itsellisenä naisena.

Hedelmällisyysneuvonnan tavoitteena on parantaa ja ylläpitää lisääntymisterveyttä, helpottaa raskaaksi tulon suunnittelua ja kartoittaa jo varhaisessa vaiheessa mahdollisia hedelmällisyysongelmia.

Mikä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Naisen ikä on tärkein raskausennustetta määrittävä tekijä. Naisen hedelmällisyys heikkenee yksilöllisesti, mutta jo 35 ikävuoden jälkeen raskausennuste laskee merkittävästi. Raskautta toivoville tämä tarkoittaa pidempää yritysaikaa, vaikka kaikki olisikin ”kunnossa”. Naisen munasolut ovat muodostuneet jo sikiöaikana, ja näin ollen munasolut ovat aina yhtä vanhoja kuin nainen itse. Iän myötä munasoluihin tulee perimävaurioita, jotka voivat estää normaalin alkionkehityksen, alkion kiinnittymisen kohtuun tai aiheuttaa toistuvia keskenmenoja. Munasolujen laatua ei valitettavasti voi parantaa ruokavaliolla, liikunnalla tai lisäravinteilla. Muutamilla hormonikokeilla (esim. FSH ja AMH) sekä hedelmöityshoitoihin perehtyneen lääkärin tekemällä munasarjojen ultraäänitutkimuksella voidaan arvioida jäljellä olevien munasolujen määrää.

Miehillä hedelmällisiä vuosia on enemmän kuin naisilla, mutta ikääntyminen aiheuttaa perimämuutoksia myös siittiöihin. Siittiöiden liikkuvuus ja määrä ovat merkittävä raskausennusteeseen vaikuttava tekijä. Hyvä siittiöiden määrä ja liikkuvuus kertovat normaalista hedelmöityskyvystä. Vähäinen siittiöiden määrä tai heikko liikkuvuus heikentävät aina raskausennustetta. Jos siittiöiden liikkuvuudessa, määrässä tai rakenteessa on poikkeavuutta, voidaan tarvita tarkempia tutkimuksia. Mikäli lapsena on ollut ongelmia kivesten laskeutumisessa, siemennesteen laatu on usein heikentynyt. Myös kiveskohjut, kivestulehdukset tai kiveksiin kohdistuneet iskut ja vammat vaikuttavat siemennesteen laatuun. Joskus yllättäen siittiöitä ei löydy yhtään. Tällöin on aiheellista selvittää verikokein ja/tai koepalan avulla, miksi siittiöitä ei ole. Anabolisten steroidien käyttö voi aiheuttaa siittiötuotannon loppumisen pysyvästi.

Tupakointi laskee hedelmällisyyttä sekä naisilla että miehillä.

Milloin kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin?

Normaalisti raskaus alkaa pian ehkäisyn pois jättämisestä, mutta jopa joka viides pari joutuu yrittämään raskautta pidempään – osa malttaa odottaa vuoden tai kaksi, osa haluaa yrittää lapsettomuushoidoilla raskaaksi tuloa nopeammin. Joskus ensimmäinen raskaus alkaa helposti, mutta toista saa odottaa – tai päinvastoin.

Meille voit hakeutua tutkimuksiin ilman lähetettä heti, kun huoli omasta hedelmällisyydestä herää. Lapsettomuustutkimukset on aiheellista aloittaa viimeistään silloin, kun säännöllisiä yhdyntöjä ilman ehkäisyä on ollut vuoden ajan. Naisen ollessa yli 35-vuotias, tutkimuksiin kannattaa hakeutua jo lyhyenkin raskausyrityksen jälkeen.

Jos tiedossa on hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä (esimerkiksi krooninen sairaus, lääkitys, gynekologiset infektiot kuten klamydia, endometrioosi, kuukautishäiriöt, ovulaatio-ongelmat, tiputteluvuodot, oman äidin tai siskon varhaiset vaihdevuodet, kiveskohjut, -vammat tai -leikkaukset), tutkimukset on perusteltua aloittaa aiemmin. Myös toistuvat alkuraskauden keskenmenot ovat syy hakeutua tutkimuksiin. Ennenaikainen siemensyöksy, erektio-ongelmat tai kivulias yhdyntä voivat häiritä raskauden yrittämistä, tällöin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin tutkimusten ja hoidon saamiseksi.

Naisen tutkiminen

Haastattelussa lääkäri kysyy tietoja naisen kuukautiskierrosta – kierron pituudesta, säännöllisyydestä tai epäsäännöllisyydestä, vuodon kestosta ja kuukautiskivuista. Oleellista tietoa ovat myös painossa tapahtuneet isot muutokset, mahdolliset sairastetut tulehdukset, kuten klamydia, ja alavatsaan kohdistuneet tai gynekologiset leikkaukset. Myös se, onko raskauksia koskaan aiemmin ollut, on lääkärille tärkeää tietoa. Tarvittaessa samalla käynnillä voidaan tehdä myös munanjohtimien aukiolotutkimus.

Ennen hoidon aloittamista varmistetaan, ettei lapsettomuuden taustalla ole esimerkiksi kilpirauhas-­ tai prolaktiinihormonien erityksen häiriö. Tarvittaessa selvitetään myös muita hormonitasoja tai tehdään kromosomitutkimuksia. Yli 40­-vuotiailta naisilta tutkitaan yleensä aina ennen hoidon aloittamista FSH­- ja AMH­-hormonitasot, jotka kuvaavat munasarjojen toimintakapasiteettia ja jäljellä olevaa munasoluvarastoa.

Miehen tutkiminen

Miehen hedelmällisyyden perustutkimuksiin kuuluvat lääkärin tekemä terveyskartoitus sekä siemennesteanalyysi. Lapsettomuusselvittelyjen kannalta oleellisia ovat tiedot isyyksistä, genitaalialueen leikkauksista, infektioista ja vammoista. Tarvittaessa mieheltä tutkitaan hormoni-­ tai kromosomiverikokeita.

Siemennesteestä tutkitaan siittiöiden lukumäärä, liikkuvuus, rakenne sekä siittiövasta-­aineet. Mikäli näyte on merkittävästi poikkeava, suositellaan kontrollinäytettä. Vaikka siemenneste olisi heikko, sitä voidaan useimmiten käyttää puolison hoidoissa.

Jos siemennesteessä ei ole siittiöitä, voidaan tutkia, löytyykö siittiöitä kiveskudosnäytteestä. Siittiöiden puuttuminen voi johtua rakenteellisesta viasta (esimerkiksi siementiehyen tukos), kromosomipoikkeavuudesta (esimerkiksi Klinefelter­-oireyhtymä) tai retrogradisesta siemensyöksystä, jolloin siittiöt menevät virtsarakkoon.