02 - 2334418

Munasolujen lahjoittaminen

Luovutetut sukusolut ovat joskus ainoa ja viimeinen mahdollisuus saada oma lapsi. Etenkin munasoluista on jatkuva pula, ja sopivan lahjoittajan löytymiseen saattaa vierähtää pitkä aika.

Munasolujen lahjoittajaksi sopii terve, ­alle 36-vuotias nainen. Useasti lahjoittajilla on jo omia lapsia, mutta se ei ole välttämätöntä. Klinikalla tehdään terveysselvitys sekä keskustellaan sukusolujen luovutusprosessista ja siihen liittyvistä eettisistä ja juridisista seikoista. Lahjoittajaehdokkaalla on mahdollisuus käydä keskustelemassa psykoterapeutin/psykologin kanssa ennen luovutukseen ryhtymistään.

Lahjoittajilta tutkitaan infektioverikokeet (HIV, B­-hepatiitti, C-­hepatiitti ja syfilis eli kuppa) ja kohdunkaulalta (tai virtsasta) klamydia ja tippuri. Kaikki tehdyt tutkimukset ovat lahjoittajalle maksuttomia ja niiden tulokset saa halutessaan itselleen.

Sukusolujen vastaanottajalle saa hedelmöityshoitolain mukaan kertoa tuntomerkit vain pituudesta, silmien ja hiusten väristä sekä etnisestä taustasta.

Hedelmöityshoitolain mukaisesti kaikki sukusolujen lahjoittajat rekisteröidään Valviran ylläpitämään luovuttajarekisteriin. Hoidosta syntyvällä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus selvittää sukusolujen lahjoittajan henkilöllisyys (edellyttäen, että hänelle on kerrottu lahjasolualkuperästä). Sukusolujen lahjoittajalla tai lapsella ei kuitenkaan ole juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia toisiaan kohtaan. Klinikka pitää kirjaa käytetyistä sukusoluista, ja yhden lahjoittajan sukusoluista saa lapsia syntyä enintään viiteen eri perheeseen.

Palkkion maksaminen sukusolujen lahjoittamisesta on lain mukaisesti kiellettyä, mutta lahjoittajalle korvataan luovutuksesta aiheutuvat kohtuulliset kulut ja ansionmenetykset. Korvauksen maksamista varten tarvitaan verokortti.

Tietoa munasolujen lahjoittamisesta

Lahjoittajaehdokkaan ehkäisykierukka tai yhdistelmäpillereiden käyttö ei ole este luovutukselle. Hoidossa käytetyillä lääkkeillä tai tehdyillä toimenpiteillä ei ole vaikutusta luovuttajan omaan hedelmällisyyteen.

Kun lahjoittaja on hyväksytty (ja hänelle on löytynyt sopiva vastaanottaja), hänelle suunnitellaan hormonihoito, jonka avulla pyritään yhden munasolun sijaan kypsyttämään useita soluja. Hoito kestää noin kaksi viikkoa ja se edellyttää 2-­4 seuranta­ultraäänikäyntiä klinikalla. Munasolut kerätään ultraääniohjatussa toimenpiteessä ohuella neulalla emättimen kautta. Kipua lievitetään vahvalla, suonensisäisellä kipulääkityksellä ja emättimen pohjukkaan laitettavalla puudutuksella. Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan klinikalla noin 1-2 tunnin ajan. Kuukautisvuoto alkaa yleensä noin viikon kuluttua munasolujen keräyksestä. Kaikki tutkimukset ja lääkkeet ovat lahjoittajalle maksuttomia.

Lahjoitetut munasolut käytetään pääsääntöisesti yhden, tarkasti valitun vastaanottajan hoidossa. Kerätyt munasolut hedelmöitetään vastaanottajaparin miehen siittiöillä laboratoriossa. Joskus hedelmöityksessä voidaan käyttää myös luovutettuja siittiöitä. Kehittyneistä alkioista yksi siirretään vastaanottajan kohtuun, ja loput hyvät alkiot voidaan säilöä nestetyppeen myöhemmin käytettäviksi.

Munasolujen lahjoittajaksi?

Mikäli olet kiinnostunut munasolujen lahjoittamisesta, voit olla yhteydessä klinikkaan soittamalla, sähköpostilla tai vaikka chatin kautta ja jättämällä meille soittopyynnön asiasta. Lahjasoluhoitajan kanssa käydyn alkuhaastattelun perusteella voimme varata ajan lapsettomuuslääkärin ensikäynnille, jossa pääset keskustelemaan asiasta lisää!