02 - 2334418

Siemennesteen tutkimus

Siemennesteen analyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus ja se on hyvä tehdä viimeistään silloin, kun raskautta on yritetty vuoden ajan. Siemennestetutkimuksen tavoitteena on selvittää, ovatko siittiöiden määrä ja liikkuvuus normaalit. Siemennesteen laajassa tutkimuksessa tutkitaan myös niiden rakenne, IgA- ja IgG-vasta-ainemääritykset. Tarvittaessa voidaan tehdä siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus. Siemennesteen käsittely (koepesu) auttaa selvittämään siittiöiden tiheyden ja liikkuvuuden hedelmöityshoitojen suunnittelemiseksi.

Näytteenanto

Siemennestenäyte annetaan klinikalla. Näyte otetaan masturboimalla muovipurkkiin. Puolison voi ottaa mukaan näytteenantohuoneeseen, mutta keskeytettyä yhdyntää tai kondomia ei voi käyttää. Sopiva pidättäytymisaika siemensyöksystä ennen näytteenantoa on 2-5 vrk. Poikkeustapauksissa näytteen voi antaa kotona; klinikalta saa tätä varten erilliset ohjeet. Siemennestettä on mahdollista pakastaa myöhempää käyttöä varten. Pakastaminen edellyttää negatiiviset infektiokoevastaukset (HIV-, B- ja C-hepatiitti).

Siemennestetutkimukseen voit tulla myös ilman lähetettä, mutta tällöin siitä ei myönnetä Kela-korvausta. 

Siemennesteen tutkimus miehen sterilisaation (vasektomian) jälkeen

Toimenpiteen onnistuminen suositellaan varmistamaan noin 3 kuukauden kuluttua. Sterilisaation jälkeen siemennestenäytteestä ei löydy lainkaan tai korkeintaan yksittäisiä liikkumattomia (kuolleita) siittiöitä, joilla hedelmöittäminen ei ole mahdollista. Vastauksen vasektomian onnistumisesta saa näytteenantopäivänä.