02 - 2334418

Siittiöiden keräys kiveskudoksesta

Mikäli miehen siemennesteessä ei ole siittiöitä, niitä voidaan yrittää kerätä suoraan kiveskudoksesta (TESE). Siittiöiden puuttuminen siemennesteestä voi johtua geneettisestä tai rakenteellisesta viasta, sterilisaatiosta, perussairaudesta tai sairastetusta infektiosta, kiveksiin kohdistuneesta toimenpiteestä tai vammasta. Usein on tarpeellista myös tutkia hormoniarvoja, jotka voivat selittää siittiöiden puuttumisen syyn.

Huolellisen kliinisen tutkimuksen ja hormoniarvioinnin perusteella voidaan päättää siitä, onko siittiöitä mahdollista löytää neulalla otettavasta koepalasta, vai tarvitaanko perusteellisempi avoleikkaus, jossa mikroskoopin avulla kiveskudoksesta valitaan leikattavaksi parhaalta näyttäviä kohtia. 

Kivesperäisten siittiöiden neulanäyte voidaan tehdä koemielessä, jotta nähdään, löytyykö kiveksistä siittiöitä. Mikäli kudospaloissa on hyvin siittiöitä, ne voidaan pakastaa myöhempää hoitoa varten.  TESE voidaan myös yhdistää tuoreeltaan mikrohedelmöityshoitoon (ICSI), jolloin puolisolle ohjelmoidaan samanaikainen hormonistimulaatio munarakkuloiden kypsyttämiseksi.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, ja tarvittaessa annetaan myös suonensisäistä kipulääkettä. Siittiöiden keräyksessä käytetään biopsianeulaa, joilla saadaan otettua pieniä kudospaloja. Laboratoriossa kiveskudoksesta erotellaan siittiöt, ja ne käytetään  mikrohedelmöityshoidossa (ICSI) viemällä yksi siittiö kypsän munasolun sisään.