02 - 2334418

Radiologia

Klinikallamme radiologina toimii Minna Sandell. Voit varata ajan vastaanotolle rintojen tai vatsan sekä kaulan alueen ultraäänitutkimukseen. Tutkimuksiin voit hakeutua myös ilman lähetettä.

Rintojen ultraäänitutkimus

Nykyisten diagnostisesti tarkkojen ultraäänilaitteiden myötä ultraäänestä on tullut merkittävä mammografiaa täydentävä, jopa korvaava rintojen kuvantamismenetelmä. Rintojen ultraäänitutkimus on turvallinen, säderiskitön, nopea ja kivuton tutkimus. Mammografian edellyttämää, usein kivuliaaksi koettua rintarauhasen puristusta ei ultraäänitutkimuksessa tarvita.

Ultraäänilääkäri toteaa rinnan normaalin rakenteen tai mahdolliset poikkeamat tutkimusta tehdessään, joten ultraäänitutkimuksen tulos on välittömästi tiedossa. Rintarauhasen hyvänlaatuiset, suhteellisen yleiset kystamuodostumat ovat helposti havaittavissa. Pahanlaatuisuuteen viittaava ultraäänilöydös voidaan todentaa myös mammografialla. Lopullinen varmuus kasvaimen laadusta saadaan ultraääniohjatulla neulanäytteellä.

Jos rintarauhaskudos on rakenteeltaan tiivis, kuten nuorilla naisilla ja naisilla, jotka käyttävät hormoneja, saattaa vähäinen poikkeava löydös jäädä toteamatta mammografiassa. Ultraäänitutkimus on tällöin rintarauhasen ensisijainen kuvantamismenetelmä. Tilanne on sama myös imetyksen aikana.

Mammografiaseulaan kutsutaan vain tietyt ikäluokat, esimerkiksi Turussa 50 – 69 vuotiaat, joille tutkimus tehdään 2 vuoden välein. Mikäli nainen ei kuulu seulottavaan ikäryhmään, on rintojen ultraäänitutkimukseen hakeutuminen suositeltavaa.

Ultraääni antaa lisävarmuutta myös seulontaan osallistuville mammografioiden välijaksolla tehtävänä tutkimuksena. Tapauksissa, joissa naisen useat lähiomaiset ovat sairastuneet rintasyöpään, jolloin sairastumisen syy voi olla geneettistä, perimän aiheuttamaa, mahdollistaa säderiskitön ultraäänitutkimus rintojen tiheänkin kuvantamisen.

Vatsan alueen ultraäänitutkimus

Vatsan ultraäänitutkimus on helppo, nopea ja kivuton vatsaontelon elinten perustutkimus. Tutkittavia vatsaontelon elimiä ovat maksa, sappirakko ja sappitiet sekä haima, perna ja munuaiset. Tutkimuksessa nähdään myös vatsaontelon suuret verisuonet ja niiden ympärillä olevat imusolmukkeet sekä mahdollisesti vatsaontelossa oleva ylimääräinen neste.

Ultraäänitutkimuksessa todettavia poikkeavia löydöksiä ovat esimerkiksi sappikivet, vatsaontelon eri elinten kasvaimet sekä niiden etäispesäkkeet. Verisuonten laajentumat ja mahdollisesti verisuonten ympärillä olevat suurentuneet imusolmukkeet.

Tutkimusta ennen suositellaan noin 6 tunnin paastoa, koska ruoka ja suoliston sisältö häiritsevät tutkimusta ja huonontavat näkyvyyttä. Vettä saa juoda ennen tutkimusta ja virtsarakossa on hyvä olla jonkin verran sisältöä tutkimukseen tullessa.