02 - 2334418

Eturauhasen ultraäänitutkimus

Eturauhasen ultraäänitutkimus tehdään peräsuoleen viedyn sauvamaisen anturin avulla. Menetelmä on kivuton eikä vaadi tutkittavalta ennakkovalmisteluja. Tutkimuksessa nähdään eturauhasen muoto, koko ja sisäinen rakenne. Sen avulla voidaan ottaa tarkkaan ohjatut kudosnäytteet eturauhasesta, jos epäillään pahanlaatuista kasvainta.

Miksi tehdä eturauhasen ultraäänitutkimus?

Eturauhasen yleisimmät sairaudet ovat eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, eturauhassyöpä ja eturauhastulehdus. Liikakasvu ja syöpä ovat enimmäkseen ikääntyvän, yli 50-vuotiaan miehen sairauksia, mutta eturauhastulehdusta esiintyy nuorillakin miehillä.

Eturauhasen liikakasvun ja syövän ensioireet ovat samankaltaisia virtsaamishäiriöitä. Virtsaaminen hidastuu, aloittaminen vaikeutuu ja ilmaantuu tarvetta virtsata öisin. Eturauhastulehduksen tavallisimmat oireet ovat kipuja, jotka säteilevät alavatsalle, nivusiin ja selkään mutta usein myös kivespussiin ja virtsaputkeen.

Eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun liittyvistä virtsaamisoireista kärsivien miesten määrä on lisääntymässä väestörakenteen muuttuessa iäkkäämmäksi. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Vuonna 1995 todettiin 2357 uutta tapausta ja tapausten määrän ennustetaan lisääntyvän niin, että vuonna 2005 niitä on noin 3400.

Eturauhassyövän lisääntymisen kaikkia syitä ei tunneta. Miesväestön vanheneminen ja diagnostiikan parantuminen vaikuttavat siihen, mutta myös todellista yleistymistä on tapahtunut. Eturauhassyöpään sairastuneiden keski-ikä on 71 vuotta, mutta se on myös keski-ikäisten miesten yleisin syöpätauti.

Virtsaamisvaivojen syy pitäisi aina selvittää, koska taustalla voi olla pahanlaatuinen kasvain. Tärkeä tutkimus on edelleen sormitunnustelu peräsuolen kautta, mutta usein on tarpeellista tutkia verikokeesta eturauhasmerkkiaineen PSA:n pitoisuus ja kuvantaa eturauhanen ultraäänitutkimuksen avulla.

Tutkimukseen ei tarvita erillistä lähetettä.

Eturauhasen ultraäänitutkimuksia Aura Klinikalla suorittavat urologian erikoislääkärit Ilkka Nikulainen ja Mikael Anttinen.